Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. május 21. 14:25

2014-ben eddigi legsikeresebb üzleti évét zárta a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Képgaléria
2014-ben eddigi legsikeresebb üzleti évét zárta a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
Kecskemét – Eddigi legjobb évét zárta a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2014-ben. A vállalat pénzügyi helyzetében is előrelépést hozott a termelési program nagyarányú növelése, a 2013-ban gyártott kb. 109.000 gépjárművel szemben a tárgyévi összesen kb. 150.000 darabra. A nettó árbevétel az előző évi 2,1 milliárdról kb. 2,8 milliárd euróra növekedett. Eddig 1 milliárd euró értékű beruházást hajtott végre a Mercedes Magyarországon – ebből 2014-ben közel 100 millió euró elsősorban az új modell, a CLA Shooting Brake gyártásával összefüggésben. 2014 májusa óta 3 műszakban folyik a termelés. A munkavállalói létszám 2014-ben 3.200-ról közel 4.000-re emelkedett – hangzott el a kecskeméti gyárban csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

„Gyárunk jelentős mértékben járult hozzá a Mercedes-Benz sikeréhez. Az egész világ számára kizárólag Kecskeméten gyártott CLA és CLA Shooting Brake gyártása nagy felelősséggel jár. Ez is arra ösztönöz bennünket, hogy a továbbiakban is kiemelkedő teljesítmény párosuljon eddigi sikereinkhez“ – emelte ki Thomas Geier, ügyvezető igazgató. Mindamellett, hogy mindössze 3 évvel a gyár nyitása után már a régió és az ország meghatározó jelentőségű munkaadója, fokozatosan nő a vállalat adófizetői hozzájárulása. 2014-ben a társaság hozzávetőlegesen 5 millió euró iparűzési adót utalt át Kecskemét városának.

„A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. árbevétel tekintetében már 2013-ban is a legnagyobbak közé tartozott, az első tíz vállalat közül a 8. helyet foglalta el országos szinten és 1. lett a dél-alföldi régióban.“ – hangsúlyozta Ekkehard Philipp, pénzügyi igazgató.

A termelési program növelése mellett a harmadik Magyarországon gyártott modell – a CLA Shooting Brake – gyártásának előkészítése jelentette az újabb mérföldkövet a gyár életében. Ezzel tette teljessé a Daimler AG az összesen öt modellből álló, igen sikeres kompaktautó-családot. A CLA Shooting Brake piaci bevezetése 2015. március 28-án történt meg. A CLA után a Shooting Brake a második kizárólag Kecskeméten készülő modell, amelyet innen szállítanak a világ minden tájára.

Ezidáig kb. 1 milliárd eurót fordítottak beruházásokra a kecskeméti gyárban. Ebből közel 100 millió eurót elsősorban az új modell, a CLA Shooting Brake gyártásának előkészítésével összefüggésben 2014-ben.

A kizárólag Kecskeméten készülő CLA modell iránt a világ minden táján nagy kereslet mutatkozik. Ily módon az elmúlt év a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. számára ismét a termelési program nagyarányú növelésének jegyében telt. 2014 májusától a termelés 3 műszakban folyik.

Már 2013-ban is jelentősen nőtt a kecskeméti gyár dolgozóinak létszáma, az addigi 2.500 főről 3.200 főre. A létszám alakulása is tükrözi a vállalati növekedést és a 3 műszakos termelési program bevezetését. Ezért került sor a 2014-es év folyamán az újbóli létszámbővítésre, év végén közel 4.000 főt foglalkoztatott a vállalat.

„Egész csapatunk kiváló munkájának köszönhető, hogy pár héttel ezelőtt megkaptuk a „Magyarország Legvonzóbb Munkaadója” díjat“ – tette hozzá Thomas Geier, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.ügyvezető igazgatója.

A Mercedes-Benz tanulója nyerte a Szakma Sztárja országos versenyt

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. duális képzése sikertörténetet ír

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a duális szakképzés és duális főiskolai képzés terén már a kezdetektől úttörő szerepet vállalt. A duális képzést is nyújtó Kecskeméti Műszaki Főiskola (GAMF) és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közötti együttműködésnek köszönhetően 2012 szeptembere óta főiskolai hallgatók is csatlakoztak a gyár csapatához.

Fontos mérföldkő a szakképzési program terén 2014 májusa. Ekkor fejezte be sikeresen tanulmányait az első 28 tanuló, akik mindannyian állásajánlatot kaptak a Mercedes-Benz gyárában. „Aktualitását is tekintve alkalmat ad az ünneplésre az az első helyezés, amelyet a „Szakma Sztárja“ országos versenyen a szerszámkészítők szakmájában ért el egyik növendékünk. Ezúton gratulálunk Dolgos Bálint szakmunkástanulónknak. Nagy köszönet illeti oktatóit is, Samir Kismicet és Mózer Ferencet. Immár 2012 óta képzünk – láthatólag nagy sikerrel - szerszámkészítőket a duális szakmunkásképzés keretében” – mondta Thomas Geier gyárigazgató.

A mai Mercedes-Benz világ fontos eleme a különböző országokban található gyárakban és telephelyeken tanuló fiatalok közötti kulturális csereprogram. Sikerült a kecskeméti szakképzési hálózatot úgy bővíteni, hogy 2014-ben már a magyar tanulók is részt vehettek a Daimler AG-n belül működő diákcsere programban. Többek között Rastattban, Sindelfingenben és Brémában jártak, ahol sok érdekes tapasztalatot szereztek.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. legjobb évét zárta tavaly a válság óta

Ingo Fröhlich, az Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezetője arról számolt be a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft és a Mercedes-Benz Hungária Kft. közös sajtótájékoztatóján, hogy a Daimler AG magyar importőre is nagyon sikeres 2014-es évet tudhat maga mögött. Ingo Fröhlich kiemelte, hogy egyértelműen a munkatársak voltak a siker egyik kulcsa. „Nagyon büszke vagyok rá, hogy 2013-at követően ismételten nagyon sikeres évet hagytunk magunk mögött. Ez egyrészt a magyar Mercedes-Benz modelleknek köszönhető, mivel az itteni, kecskeméti kollégák igazán kiváló munkát végeztek, másrészt nagyon büszke vagyok arra, hogy csapatom hónapról-hónapra egyre jobb eredményeket volt képes felmutatni. Magyarországon az elmúlt évben a „Kiválóság az Ügyfélkiszolgálás” versenyben összesen három kategóriában három első helyezést sikerült elérnünk! A 2014-es év tehát a 2008-as válságévet követően személygépkocsi területen mindenképpen a legjobb év volt a Mercedes-Benz Hungária Kft. történetében, és sikertörténetünket már ennek az évnek az első hónapjaiban folytatni tudtuk, amely nagyrészt elkötelezett és motivált munkatársainknak köszönhető.\" A Daimler AG ismét csak rekordévet tudhat maga mögött, amihez a magyar importőr, a Mercedes-Benz Hungária Kft. is nagymértékben hozzájárult. Mindeddig még sohasem döntött annyi vevő a Daimler Művek által gyártott járművek mellett, mint 2014-ben: számuk meghaladta a 2,5 milliót; ebből az eladott Mercedes-Benz személygépkocsik száma 1,72 milliót tett ki (+10 %). A Mercedes-Benz Vans 295.000 darab transzportert adott el (+9 %). Az értékesítés erőteljes alakulásának köszönhetően a Daimler 2014-ben majdnem 130 milliárd eurós forgalmat bonyolított le – ez az előző évihez képest tíz százalékos emelkedést jelent. A Mercedes-Benz Hungária Kft. ugyancsak igen szép növekedésről számolhat be. A növekedés a 2014-es évben a személygépkocsik szegmensében összességében 18,7 %-ot tett ki (1.884 egységnyi személygépkocsi –előző év: 1.587), ezek között összesen 464 darab B- és CLA-osztály volt, amelyet Kecskeméten gyártottak.

A kisteherautókból (VAN/transzporter) a Kft-nek 605 darabot (előző év: 532) sikerült értékesíteni és ezzel 13,7 %-os növekedést ért el. A vállalat 449 teherautó eladásával tartotta az értékesítési céljait. Az alkatrészek értékesítésében, tehát az úgynevezett After Sales szegmensben szintén tovább tudott növekedni az importőrcég (6,787 millió HUF = 1,1 %).

2014-ben a személygépkocsik, kisteherautók, teherautók és a Unimogok szegmensében 28 Mercedes-Benz márkaszerviz várta vevőinket. A Mercedes-Benz Hungária Kft. nem csak az alkatrész-értékesítés terén ért el sikereket, hanem az utóbbi években számos kiegészítő szolgáltatást is bevezetett. Még 2012 februárjában indította útjára a cég az úgynevezett Integrált Szerviz Csomagot (Integriertes Service Paket – ISP), amely vásárlás esetén négy éves garanciát és egy 120.000 km-ig terjedő, négy éves megelőző karbantartást foglal magában, 2013-tól pedig ingyenes vezetésbiztonsági tréninget is biztosít vevőinek a drivingcampen. 

2014-ben a Daimler ismét fantasztikus új modelleket dobott piacra. A kisteherautók/transzporterek szegmensében a nagyvállalat bevezette a V-osztályt és az új Vito-t, amely ebben az évben igazán nagy figyelmet kap. A személygépkocsik szegmensében olyan fantasztikus modellek láttak napvilágot, mint a GLA, az új C-osztály és az S-Coupé. A 2014-es év a smart számára is különlegesnek bizonyult. A fortwo és a forfour képében rögtön két új modellt mutattak be a nagyközönségnek. Az új modelleknél a smart megőrzi hagyományos erősségeit, mindenekelőtt egyedülálló méretét és fordulékonyságát; ezenkívül átfogó biztonsági felszereltség és egy új hat sebességes dupla kuplungos meghajtás gondoskodik a nagyobb kényelemről és arról, hogy öröm legyen vezetni a kocsit a városi forgalomban. A négyülésessel bővül a smart modellcsalád. A Daimler biztos benne, hogy ezzel tovább növekszik majd a smart rajongóinak közössége is. Nagy siker a Mercedes-Benz Hungária Kft. életében, hogy a cég lehetőséget kapott a következő \"smart times\" rendezvény megszervezésére Budapesten. Ez olyan esemény, amelyre mintegy 1.500 smart gépkocsit várnak az egész világról; a smart közösség modelljeikkel augusztus 28-29-én csodaszép túrán vesz részt a fővárosban és környékén.

A Daimler idén is folytatja sikertörténetét. A fent említett új személygépkocsi modellek egyedülálló hármas győzelmet arattak: a Mercedes-Benz C-osztály megnyerte a „2015 World Car of the Year Award“ elnevezésű díjat, a Mercedes-Benz S-Coupé-t választották a „2015 World Luxury Car“ cím birtokosává, és egy vadonatúj modell, a Mercedes-AMG GT sportkocsi megkapta a „2015 World Performance Car“ címet. Az autógyártók ezen versenyének történetében a Mercedes Benz az egyedüli, akinek sikerült bejutnia mind az öt kategóriában a díj-átadó döntőjébe.

Azon túl, hogy 2015 első negyedéve a legsikeresebb volt a Daimler történetében, a Mercedes-Benz Hungária Kft. is hatalmas sikert könyvelhetett el az év első két hónapban. A magyarországi importőr elérte a Daimler vállalaton belül legrangosabbnak számító „Market of the Month“ címet, ami azt jelenti, hogy az egész világ legsikeresebb Mercedes-Benz importőre lett január és február hónapban. Az importőr hisz benne, hogy új finanszírozási formája, az úgynevezett Plusz3 Konstrukció, amely a futamidő végén nagy lehetőséget kínál a vevő számára, további segítséget jelent ahhoz, hogy ez a sikertörténet folytatódhasson. Nagy előny a vevő számára, hogy csak a bruttó ár minimum 30 %-ára van szüksége ahhoz, hogy belevágjon ebbe a konstrukcióba, és ennek előteremtése a régi gépjármű eladásával is lehetséges (\"trade in\").

Kövessen minket a Facebookon is!