Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. május 22. 01:34

Felavatták az Axon új kecskeméti kábelgyárát

Képgaléria
Felavatták az Axon új kecskeméti kábelgyárát
Másfélmilliárd forintos zöldmezős beruházás keretében épült fel a kecskeméti Axon Kábelgyártó Kft. új gyáregysége. A csütörtök délutáni avató ünnepségen Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármester asszonya is részt vett.

Az Axon Kábelgyártó Kft. új termelőüzemét a Mercedes-gyár közelében, a Szélmalom Csárdát követő körforgalom előtti területen építette fel, melynek kivitelezését a kecskeméti Verbau Kft. végezte. 2014 májusában kezdték az 5500 négyzetméter alapterületű gyár építését, és 2015 februárjában fejezték be.

Joseph Puzo, az Axon elnök-vezérigazgatója az átadási ünnepségen kiemelte, hogy már egy évvel az alapkő letétele után elkészült a gyár. Felidézte, 15 évvel azután, hogy az Axon megtelepedett Kecskeméten, új gyárát is a városban építette fel, eddigi kedvező tapasztalatai miatt.

Az avató ünnepségen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony örömét fejezte ki, hogy az Axon 15 évvel ezelőtti megtelepedését követően ismét komoly döntést hozott, és új gyáregységének helyszínéül újból Kecskemétet választotta. Számunkra ez nagyon jó hír, mert az alföldi emberek hosszú távon gondolkodnak, így érnek el sikereket – hangsúlyozta a polgármester asszony.

Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: a beruházás bizonyítja, hogy a befektetők bíznak Magyarországban, bíznak a magyar emberekben. A legfrissebb adatokat ismertetve kiemelte azt, hogy a hazai ipar teljesítménye 19 hónapja egyenletesen emelkedik. Megjegyezte, hogy 2015 első felében a dél-alföldi régió 18 százalékkal növekedett, a legerőteljesebben a magyarországi régiók között. Marczinkó Zoltán István az ipari export növekedését is kiemelte, amely 14 százalékkal haladta meg az előző évit. Szavai szerint Kecskemét jó környezetet kínál a befektetőknek, amelyek következményeként a munkanélküliség 5,5 százalékra, az országos átlag alá csökkent.

Az átadóünnepségen részt vett Roland Galharague, Franciaország Magyarországra akkreditált nagykövete is.

A 2000-ben mindössze 45 munkavállalóval induló Axon Kábelgyártó Kft. jelenleg már több mint 200 embert foglalkoztat. Az Axon termékeit a légiirányítás, a közlekedés, az űrkutatás, a hadiipar, az autóipar, a háztartási elektronika, az orvosi elektronika, valamint a távkommunikáció területén használják.

Az 1965-ben alapított cég székhelye a franciaországi Montmirail. A vállalat 1800 embert foglalkoztat, világszerte 15 leányvállalata működik. Gyártóegységei működnek Brazíliában, Kínában, Németországban, Indiában, Japánban, Lettországban, Mexikóban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban. Az Axon’ Cable cégcsoport konszolidált forgalma 2014-ben mintegy 116 millió euró volt. Az értékesítés csaknem 70 százaléka exportból tevődik ki. A cég a bevételének több mint 10 százalékát kutatásra és fejlesztésre fordítja. 

Kövessen minket a Facebookon is!