Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. május 26. 13:32

ICF: a kezdő vállalkozások tizede éli túl az első évet - Számos vállalati problémára nyújt gyógyírt a coaching

ICF: a kezdő vállalkozások tizede éli túl az első évet - Számos vállalati problémára nyújt gyógyírt a coaching
Hatalmas érdeklődés mellett, közel kétszáz coach és HR szakember részvételével tartották meg hazánk legnagyobb és legfontosabb coach szakmai konferenciáját. A Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) Magyar Tagozata által, a nemzetközi coaching hét alkalmából idén immár második alkalommal megrendezett esemény ezúttal a Változásgenerátorok címet kapta. A rendezvény fókuszában ennek megfelelően annak bemutatása állt, hogy a coaching hogyan tudja elősegíteni, katalizálni az egyének, szervezetek életében bekövetkező pozitív változásokat, fejlődést.

A coach szakma legnagyobb hazai szaktekintélyei és gyakorlóvállalati HR szakemberek járták körbe a Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendőcoaching aktualitásait a MOM Kulturális Központban megrendezett hiánypótlókonferencián. 

A rendezvényen többek között olyan húsbavágókérdésekre keresték a választ, hogy egy szervezet életciklusából adódóproblémákra milyen megoldásokat nyújt a coaching, mennyire nyomja ráegy cég működésére bélyegét a felsővezetők személyisége vagy, hogy miért jó, ha egy munkahelyi csapatban vannak ellenvéleményt, kritikát megfogalmazókollégák.

A kezdővállalkozások legnagyobb réme a csecsemőhalál

A konferencia egyik kiemelt előadása a cégek, vállalatok különbözőéletciklusaiból adódóproblémákat és az ezekre a coaching által felkínált megoldásokat vizsgálta. Szóesett arról, hogy az emberéhez hasonlófejlődési szakaszok a cégek életében is bekövetkeznek, így egy szervezet esetében is beszélhetünk csecsemő-, serdülő-, felnőtt- és öregkorról. Az indulóvállalkozásoknak csak mintegy tíz százaléka éli túl az elsőévet, tehát a csecsemőkort. A cégek legproduktívabb időszaka az úgynevezett felnőttkor, amit folyamatos jóteljesítmény és megfelelőrugalmasság jellemez. A coaching kiválómódszer arra, hogy ezt az életciklust segítsen elérni és a lehetőleghosszabb ideig fenntartani a szervezetek számára.

Az ellenvélemény a fejlődés motorja lehet

A konferencia résztvevői megtudhatták, hogy a munkahelyi teamek fejlődése számára nagyon fontos, hogy legyen ellenvéleményt, kritikát megfogalmazókolléga. Csoportdinamikai modellek szerint egy csapatban alapvetően négy különbözőszerep rajzolódik ki: az alfa a vezető, a gamma az együttműködő, az omega az ellenzék, illetve a béta a tanácsadó, mediátor. Az ellenpólus kialakulására munkahelyi környezetben szükség van, hiszen ez sarkall innovációra, fejlődésre. Sok esetben az akadályozza a vállalatok előrelépését, hogy túlságosan homogének a csoportok. Az ideális az, ha a teamen belüli erők váltakoznak és az integrálódás, együttműködés időszakait a differenciálódás, különállás periódusai váltják, és ebben a folyamatban kulcsszerepe lehet coach szakemberek bevonásának is.

A coaching segíti a vezetőket a konstruktív légkör kialakításában

A konferencián kutatási adatok segítségével került alátámasztásra, hogy a cégek felsővezetői milyen hatást váltanak ki a munkavállalókból, milyen kulturális lenyomatot hagynak. A bemutatott 50 országot érintőnemzetközi kutatás eredménye szerint a felsővezetők nagy része konstruktív csapatlégkörre vágyik, de a munkatársak visszajelzései alapján a vezetőtényleges viselkedése, stílusa miatt sokszor nem sikerül megvalósítani ezt az ideális állapotot. Konkrét esettanulmányok bizonyítják a coaching szerepét a konstruktív munkahelyi légkör kialakításában.

A Változásgenerátorokkonferencián a fentieken kívül is számos izgalmas előadás hangzott el, a megnyitót Bite Barbara az ICF Magyar Tagozatának elnöke tartotta, és olyan nemzetközileg elismert magyar sztárcoach-ok is színpadra léptek, mint Hankovszky Katalin, vagy Turai Léda. Az ICF konferenciáján számos további sikeres ACC, PCC és MCC coach szakember osztotta meg a közönséggel gondolatait, így többek között: Hegedűs Dóra, Komócsin Laura, Kalamár Beáta, SzabóGabi, KellóÉva, Snír Péter, Lapu Klára, Zsikla Gábor, Sági György, SivóImre, Generál Péter, Nemes Antónia, Dara Péter, Mezei Andrea, Sari van Poelje és Janet M. Harvey.

A világszerte 27 ezer tagot számlálóNemzetközi Coach Szövetség legfontosabb feladatának tekinti, hogy olyan nemzetközi sztenderdeket és minősítési rendszert hozzon létre, ami egységesen képes besorolni a coach-ok teljesítményét, szakmaiságát. Ezzel elősegítve az egész szakma fejlődését. Nagy öröm számunkra, hogy egy valóban tartalmas és szakmai szempontból izgalmas konferenciát tudtunk tetőaláhozni, ahol a coaching legrelevánsabb kérdései kerültek terítékre. A coaching erejét egyre többen ismerik fel hazánkban is, amit jól mutat a konferencia iránti óriási érdeklődés is–fogalmazott Bite Barbara, az ICF Magyar Tagozatának 2015. évi elnöke.

Az ICF Magyar Tagozata legújabb, hagyományteremtő kezdeményezéseként idén útjára indítja Az Év Coaching Szemléletű Szervezete díjat, amelyre kis-, közép-, és nagyvállalatok, illetve non-profit szervezetek pályázhatnak. A díjakat a 2015. november 4-én megrendezésre kerülő Coaching on Tour nemzetközi eseményen adják át, amelyhez több mint 20 európai tagszervezettel együtt, az ICF Magyar Tagozata is csatlakozott. A hazai elismerésen túl a nyerteseket az ICF Magyar Tagozata támogatja abban, hogy harcba szálljanak a 2016-os ICF Global Prism Award-ért.

Kövessen minket a Facebookon is!