Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. június 9. 08:23

Autókereskedéseket, autószervizeket és autósboltokat ellenőriztek a hatóságok

Összehangolt országos ellenőrző akciót szervezett közösen a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Idén először autókereskedéseket, autószervizeket, és autósboltokat ellenőriztek a szakemberek. Minden második helyen volt valamilyen jogsértés, a vizsgált alkatrészek közül pedig minden tizenkettedikkel volt valamilyen probléma.

Az országos akcióban 301 hatósági ellenőrzést végeztek a szakemberek, 163 alkalommal találtak valamilyen szabálytalanságot- ez 54 százalékos kifogásolási arányt jelent. A legtöbb probléma, azautósboltokban a hiányos tartalmú (vagy egyáltalán át sem adott) jótállási jegyekkel volt, (50,7%), az autószervizekben gyakran a szolgáltatási díjakat nem tüntették fel (30%). Az autósboltokban sokszor hiányzott az eladási ár (21%) és azegységár (37%) is.

Az ellenőrzött 103 autószervizből 51 esetben (50%), míg a vizsgált 187 autósbolt, illetve autóalkatrész kereskedés közül 111 esetben (59%) tapasztaltak szabálytalanságot a szakemberek.

Ártájékoztatás:

A vizsgálat egyik fő szempontja a megfelelő ártájékoztatás volt. A fogyasztóvédelmi hatóság más területen (pl.: kereskedelem, vendéglátás, fesztiválok, rendezvények) már évek óta ellenőrzi az árfeltüntetést és az árfelszámítást - az autósboltok, autószervizek esetében erre még nem volt példa. A vizsgált 200 üzletből/vállalkozásból 42 esetben volt valamilyen szabálytalanság az árfeltüntetéssel kapcsolatban. Az üzletekben 34 349 db termékből 11 607 db terméknél hiányzott az ár. Ezt a készlet nagyságával, és a gyorsan változó árakkal magyarázták az alkalmazottak.

Szolgáltatási díjak

A szabályok szerint a különböző szolgáltatások díjairól, vagy a díj számításának módjáról tájékoztatást kell adniuk a vállalkozásoknak, annak érdekében, hogy arról a vásárlók már előzetesen tájékozódni tudjanak. Ezt 2 autókereskedés, 101 autószerviz, és 6 autósbolt esetében vizsgálták a felügyelők.

Ezen a területen a legtöbb jogsértést az autószervizeknél (41) tapasztalták. Ezekben az esetekben hiányzott a szolgáltatási díj, vagynem volt egyértelmű, vagy nem volt jól olvasható. Az is előfordult, hogy nem adtak tájékoztatást a javítás óradíjáról, vagy azt nem megfelelően tüntették fel.

 

Szavatosság, jótállás

Kollégáink azt vizsgálták, hogy a vállalkozások megfelelő tájékoztatást adnak-e a szavatossági és jótállási jogokkal kapcsolatban, illetve, hogy adnak-e jótállási jegyet, azok szabályosak-e.

A vizsgált 177 db tájékoztatás közül 41 db valamilyen szempontból félrevezető volt (a kifogásolási arány 23%).

 A jótállási jegyeket 73 esetben vizsgálták, 37 alkalommal tártak fel valamilyen szabálytalanságot, ami igen magas, 51%-os kifogásolási arányt jelent. Az ellenőrzött vállalkozások 14 alkalommal, azaz a vizsgált esetek 19%-ában egyáltalán nem adtak át jótállási jegyet.

A szabálytalanságot sok esetben az okozta, hogy a vállalkozások nem voltak tisztában azzal a jogszabály módosítással, amely szerint – a gépjárművek 10.000 forint feletti alkotórészei, illetve tartozékai is jótállás köteles termékek lettek - 2014. szeptember 15-től.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálati eredménye:

Nagyjából minden tizenkettedik alkatrésszel volt valamilyen úgynevezett jóváhagyási vagy minősítési probléma. 6107 megvizsgált alkatrészből 754-nél emeltek kifogást az ellenőrök. Ázsiában gyártott termékek – ledes fénycsíkok és izzók, első ködfényszórók, járművekre szerelhető ablakfóliák, ledes pótféklámpák és halogén izzók – buktak meg az ellenőrzésen. Találtak olyan gépjármű izzókat (ledes helyzetjelző izzót, színes ledes szofita izzót), amelynek csomagolásán csak nagyon kisméretű betűvel tüntették fel: a termék a közúti közlekedésben nem használható.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt javasolja, hogy az autószervizekben, autókereskedésekben

  • Mindig előre tájékozódjunk a díjakról. Ha az óradíj/munkadíj nincs feltüntetve, kérdezzünk rá, hogy ne a fizetésnél érjen minket meglepetés.
  • Fontos tudni, hogy tavaly szeptember 15-e óta, a 10 ezer forintnál drágább autóalkatrészek is jótállás köteles termékek lettek. Tehát ezen alkatrészek esetében is egy év jótállást, illetve két év szavatosságot kell biztosítania kereskedőknek, szervizeknek.
  • Mindig kérjünk számlát. Éppen azért, hogy a szavatossági/jótállási jogunkkal probléma esetén élni tudjunk. Ha nem kaptunk számlát, akkor igazolni sem fogjuk tudni, hogy még tart az alkatrész szavatossági/jótállás ideje. 

Kövessen minket a Facebookon is!