Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. június 10. 08:15

Ferences papszentelés Szent Antalkor

Ferences papszentelés Szent Antalkor
Kis Kornél ferences szerzetest Veres András püspök június 13-án, Szent Antal napján, a 11 órai szentmise keretében szenteli pappá a zalaegerszegi ferences templomban. Kornél testvér 1979-ben született, a Mátra tövében, Abasáron töltötte gyermekkorát. Szülei katonai alkalmazásban voltak, fiuk csak 13 éves korában keresztelkedett meg, részben bibliás, adventista dédmamája, részben pedig az akkor már Gyöngyösön ismét megtelepedett ferencesek hatására.

Kornél testvér érettségi és néhány év munka után felvételét kérte a rendbe. Laikus testvér akart lenni, így is tette le örökfogadalmát 2009-ben, jóllehet több mai laikus testvérhez hasonlóan ő is elvégeztet a teológiát. Néhány éve Zalaegerszegre került, az ottani ferences plébániára, ahol Ocsovai Grácián plébános mellett úgy beleszeretett a hitoktatói és lelkipásztori munkába, hogy egyre inkább hiányát érezte annak, hogy nem misézhet, nem gyóntathat. Sok elmélkedés és imádság után jelezte a rend vezetésének szándékát. Az engedélyt megkapva ez év januárjában Veres András szombathelyi püspök diakónussá szentelte, és most ugyanő részesti a papság szentségében.

Zalaegerszeg Mindszenty Józsefnek köszönheti, hogy a két világháború között megtelepedtek itt a ferencesek. A későbbi hercegprímás a zalai városban negyed századig volt apát-plébános, ő építtette a Jézus Szívéről nevezett templomot és kolostort. A templom alapkövét 1925 júniusában tették le. A szerzetesi élet 1926 őszén kezdődött, a templom ünnepélyes felszentelésre 1927. szeptember 25-én került sor. A templomszentelésen részt vett Zita királyné, IV. Károly hitvese is.

Az állam 1950 nyarán a szerzetesrendektől megvonta a működési engedélyt, így a zalaegerszegi ferenceseknek is el kellett hagyniuk kolostorukat. Az épületbe a megyei hadkiegészítő parancsnokság költözött. A templomot a Szombathelyi Egyházmegye vette gondozásába, a ferencesek csak 1989-es visszatérésükkor kapták vissza. A zalaegerszegi ferences közösség jelenleg háromfős.

A novíciusokkal és növendékekkel együtt jelenleg 104 főt számláló Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartománynak 94 örökfogadalmas és kilenc egyszerű fogalmas tagja van. A szerzetesek közül 78-an papok. A múlt század 79. évében született Kornél testvér lesz tehát a rend 79. papja. 

Kövessen minket a Facebookon is!