Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. június 11. 14:03

Ugorjunk együtt az élő folyókért! WWF Nagy Ugrás 2015

Képgaléria
Ugorjunk együtt az élő folyókért! WWF Nagy Ugrás 2015
Immár egy évtizedes hagyomány egy nagy, közös csobbanással ünnepelni az európai folyókat és vizesélőhelyeket. Idén a WWF Magyarország szervezésében Magyarország ismét csatlakozik a kihíváshoz, és az ország településeit ugrásra szólítja július 12-én, délután 3 órakor!

A Nagy Ugrás az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésének Európai kezdeményezése. Európa szerte több mint 500 helyszínen, százezrek ugranak egyszerre a folyók, tavak vizébe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre. Az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson (Big Jump Europe) 2005-ben több mint 250.000 embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak be egyazon időpontban.

Magyarországon is ünnepelték már a vizeinket ezzel a különleges eseménnyel, Tiszatarján és Nagykörű adott otthont a korábbi években úttörőként a Nagy Ugrásnak. Idén azonban a WWF Magyarország nemcsak feléleszti, de ki is terjeszti a vízbe ugrás ünnepét!

„Magyarország páratlanul gazdag folyóvizekben és vizesélőhelyekben, ami nemcsak hazai - nemzetközi szinten is figyelmet érdemel. Az idén éppen azért szeretnénk országos akciót, hogy a csobbanás minél hangosabban hirdesse az édesvíz és a vízhez kötődő természeti értékek fontosságát.” – mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

A WWF felhívást tett közzéMagyarország települései és közösségei számára, hogy rendezzék meg a saját Nagy Ugrásukat 2015. július 12-én. A regisztráló települések vagy közösségek között verseny indul, hogy kiderüljön, a Nagy Ugrás hol veti a legnagyobb hullámot. Azok a települések, amelyek nem közvetlenül vízparton fekszenek, társulhatnak másokkal egy nagy, közös csobbanásra.

A WWF Magyarország saját csobbanását Dunabogdányban, a szabadstrandon tartja majd a fenntartható vízfogyasztás és a vizesélőhelyek rehabilitációja iránt elkötelezett Coca-Cola Magyarország támogatásával. A nagyvállalat és a WWF hét éven át tartó regionális együttműködés keretében dolgozik azon, hogy helyreállítsa az életadó, létfontosságú vizesélőhelyeket és ártereket a Duna és mellékfolyói mentén a régió hat országában, köztük Magyarországon. A cél 12 millió m3-nyi vízmegtartó kapacitás helyreállítása 2020-ig.

„A nagyszabású regionális vizesélőhely rehabilitáció mellett részesei vagyunk egy ugyancsak egyedülálló kezdeményezésnek, melynek keretében a Duna, a Dráva és a Mura mentén öt országon átnyúló bioszféra rezervátummegteremtésén dolgozunk. Az Ausztrián, Szlovénián, Horvátországon, Magyarországon és Szerbián átnyúló rezervátum a legnagyobb olyan európai vizesélőhely lehet, mely természetvédelmi státuszba kerül. A kezdeményezés első lépései már megtörténtek, a Dráva és a Duna érintett területei Horvátországban és Magyarországon már elnyerték az UNESCO Bioszféra Rezervátum címet” – mondta Gruber Tamás, a WWF Magyarország vizesélőhelyek programvezetője.

A rezervátum területén számos lehetőség van a csobbanásra, így a szervezők remélik, hogy sok jelentkező várható a területről.

„Az aktív felelősségvállalásnak a határokon átnyúló együttműködésekre is ki kell terjednie. A Nagy Ugrás alkalmával ezekre a tevékenységekre is fel szeretnénk hívni a figyelmet.” – fejezte be a programvezető.

Kövessen minket a Facebookon is!