Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. június 21. 11:02

Hírös Agóra-gála

Képgaléria
Hírös Agóra-gála
Fennállásának negyven évét ünnepli az idén a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ. A korábban már kívülről is szépen felújított intézmény belső terei az elmúlt hónapokban korszerűbbé, tágasabbá és szebbé vált annak a 650 milliós TIOP pályázatnak köszönhetően, amit a város önkormányzata nyert erre a célra. A megújulás a közösségi terek infrastruktúráját és a feladatok bővülését egyaránt érinti. A leglátványosabb ezek közül a színházterem – ahol nagyszabású gálán ünnepelték pénteken a rekonstrukciót - teljes átalakítása, az előcsarnok pedig, a hozzá kapcsolódó termekkel, helyiségekkel igazi agórává változott, többféle rendezvény kiszolgálására kínálva lehetőséget.

Külön említést érdemelnek a felújított intézmény szabadon használható számítógépes állomásai, a családbarát játszó szoba, a mobil nyelvi labor, a tájékoztatásra alkalmas pultok-tárlók elhelyezése, valamint a kulturált mosdók. A különböző kluboknak, szakköröknek otthont adó terek is változatosabban oszthatóak az eltolható, hangszigetelt falaknak köszönhetően. Ráadásul az egész épület akadály mentesítve lett, az új víz-, fűtés- és áramhálózat pedig, az energiatakarékosságot szolgálja.

Pénteken kecskeméti gálaműsorral adták át a megújult intézményt. Amit negyven éve még Erdei Ferenc Művelődési Központnak, az utóbbi esztendőkben Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központnak hívtak, júliustól viszont, Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. néven új szervezeti formában működik tovább, fuzionálva a Kecskeméti Ifjúsági Otthonnal és a Helpi Ifjúsági Irodával.

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar által tolmácsolt Beethoven Házavató nyitányt követően, dr. Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár a pénteki gálán hangsúlyozta, hogy ilyen művelődési, oktatási szerepet egyaránt felvállaló, gazdag kulturális programokat kínáló agórák, már csaknem tucatnyi megyeszékhelyen működnek országunkban. Kecskemét a hagyományos, nemzetközileg is elismert kulturális rendezvényeivel, kitűnő közművelődési szakembereivel ugyancsak megkülönböztetett figyelmet érdemel, ha a művelődési, művészeti életet segítő fejlesztésről, korszerűsítésről van szó. - Kell egy hely, ahol jó lenni, ahol lenni érdemes! Remélhetően Kecskemét Hírös Agórája méltán lehet és lesz a társadalmi sokszínűség centruma ebben a térségben, ahol a jövőben még kedvesebb otthonra találhatnak a művészeti csoportok, a különböző közösségek, civil szervezetek a megújult közművelődési infrastruktúrának köszönhetően – mondta dr. Závogyán Magdolna.

Kecskemét polgármester asszonya, Szemereyné Pataki Klaudia is arra mutatott rá köszöntőjében, hogy új fejezet kezdődik a város kulturális életében. A virtuális világnak köszönhetően szinte mindent megtekinthetünk, de méltó környezetben a közösség élményét nem pótolhatja az internet. Hiszen az ember közösségi lény, amióta világ a világ. A görögök sem véletlenül létesítettek agórát, közösségi teret. De mindig meg kell újulni, megfelelve az új kihívásoknak. Most egy ilyen megújulásnak lehetünk tanúi…

A Csík zenekar és a Kecskemét Táncegyüttes nagyszabású produkciói előtt Bak Lajos, a Hírös Agóra igazgatója is szólt a nagyérdeműhöz. Az új intézményi struktúrát ismertette, majd megköszönte mindazoknak a munkáját, akik hozzájárultak ennek a kulturális intézményrendszernek a megújulásához.  

Kövessen minket a Facebookon is!