Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. június 22. 15:26

Nagysikerű volt idén is a Múzeumok Éjszakája a Barátok temploma udvarán

Képgaléria
Nagysikerű volt idén is a Múzeumok Éjszakája a Barátok temploma udvarán
Szombat este zajlott a már hagyományos Múzeumok Éjszakája. A Wojtyla Ház, a Porta Egyesület és a Barátok temploma ismét változatos programokat kínált a közönségnek. A programok már 18:30-kor kezdődtek és egész éjfélig eltartottak. A helyszín, mint mindig most is a Barátok temploma udvara volt. Az este folyamán a szentkirályi Szikvíz friss vizét, illetve a Dimenzió Borászat üde borait és pálinkáit kóstolhatták a látogatók. Az éjszaka alatt kétszer is megkóstolhatták a múzeumlátogatók a P&P Pékáru által elkészített barátfülét, osztására sokan voltak kíváncsiak.

Idei első programunk a piaristák 300 évéről szólt, melyről Kozicz János tanár tartott előadást.300 év - 300 kép. Mozaikok a piaristák három évszázados kecskeméti múltjából címmel betekintést nyerhettünk a Piarista Gimnázium minden napjába. Szűkebb és tágabb régiónkban a kecskeméti Piarista Gimnázium egyedülálló abban a tekintetben, hogy mindvégig fenntartó és arculatváltás nélkül ugyanolyan értékek mentén nevel, mint alapításának idején. A folyamatos, megszakítás nélküli három évszázados nevelő - oktató munka hihetetlenül gazdag pedagógiai hagyományt és kulturális örökséget hordoz. E páratlan hagyatékba tekinthettek be az előadás látogatói.

Majd egy kicsit bebarangoltuk a Barátok templomát, első ízben a látogatók az orgonához mehettek fel, melynek működéséről Fehérvári Gábor tartott előadást hangversennyel körítve. Majd Hajagos Csaba történész-múzeológus vezette be az érdeklődőket a kecskeméti ferencesek életébe. A túra során megtekinthették az érdeklődők az egykori ferences miseruhákat, ostyakészítőket és szárnyas oltárt. Majd a barátok egykori temetkezési helyét és lakhelyét is megtekinthették a résztvevők.

Fél kilenckor a lajosmizsei Jászok Együttes csapott a húrok illetve a furulya közé. Csángó-magyar táncházukra idén még többen voltak kíváncsiak. A táncosok fergetegesen jó hangulatot teremtettek, erre fenntartott hely már nem is volt elég, olyan sokan csatlakoztak a táncolókhoz. Az együttes így vall magáról - a Jászok Együttes 2009-es megalakulása óta arra törekszik, hogy a moldvai csángó tánczene révén az önfeledt szórakozás egy kulturált formáját nyújtsa a mai világban. Hisszük, hogy az ének- és tánctanítással, valamint közösségi játékokkal tarkított táncházaink a szabadidő hasznos eltöltésének és a közösségépítésnek is hatékony eszközei. Az Együttes tagjai más és más zenei világból érkeztek, a népzenétől kezdve, a klasszikus zenén át a könnyűzenéig. E sokszínűség alakítja sajátos arculatát. Az együttes által megvalósítandó cél a közösségépítés, a Jászok együttes célja a fiatalok népzenére, néptáncra való oktatása.

Fél tízkor a KEFAG Zrt. bugaci alkotótáborának festményeiből nyílt kiállítás, mely ugyan már a délutántól látható volt, de este Dr. Turai Gábor Kamill esztétától többet is megtudhattunk az alkotásokról. „Magyar táj, bugaci ecsettel” című kiállítást a KEFAG Zrt. erdészeti igazgatója Fodor Mihály nyitotta meg.

A szombat estébe egy kis románc is belefért, melynek hangulatáról a H.A.N.G. Duó gondoskodott. Az együttes ismét elhozta közénk az 1920-as évek swingjeit a mai kor elektronikus zenéin keresztül. Horváth Antónia és Nagysolymosi Gábor nemcsak ismert dalokat bújtattak a jazz köntösébe, hanem saját dalokat, szerzeményeket is bemutattak rajongóiknak.

Az estet „a három B” - Barátok együttes - Barátok temploma - jó Barátok - zárta. A léleksimogató koncertre a nyolc fős állandó felállás kibővült 12 fősre. Az egyházi zene kedvelői a lehető legideálisabb programot találták meg idén is. A Barátok együttesre sokan voltak kíváncsiak még így éjfél közeledtével is. Idén Jobbágy Zsanettet, Boronkay Klárát, Szegszárdy Veronikát, Dratsay Dorát, Keskeny Márkot, Palotás Endrét, Gulyás Krisztiánt, Takács Andrást, Ábel Istvánt, Horváth Krisztiánt, Váradi \"Totyi\" Tibort, és Gál Endrét láthattuk és hallhattunk a színpadon.

Az est házigazdája Borzák Tibor újságíró volt.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház