Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. június 25. 08:45 | Szerző/forrás: Magyar Kurír

Ferenc pápa betegekkel és fogyatékkal élőkkel találkozott Torinóban

Ferenc pápa betegekkel és fogyatékkal élőkkel találkozott Torinóban
A Szalézi Család tagjaival való találkozó után, június 21-én, vasárnap délután a betegeket és a fogyatékkal élőket köszöntötte a pápa a Cottolengo Szent József-templomban – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A Szentatya egyenként köszöntötte és megáldotta a jelen lévő betegeket, majd beszédet intézett hozzájuk.

Napjainkban is gyakori jelenség, hogy kizárják a szegényeket, a szűkölködőknek nehéz, hogy megfelelő ellátásban és gyógykezelésben részesüljenek – emelte ki a pápa. – Bár jelentős haladásnak vagyunk tanúi mind az orvostudomány, mind a szociális ellátás terén, elterjedt a leselejtezés kultúrája is. Ez annak az antropológiai válságnak a következménye, amely nem az embert, hanem a fogyasztást és a gazdasági érdekeket helyezi a középpontba.

Ennek a selejtezési kultúrának az áldozatai közül a pápa kiemelte az időseket, akiket az Isteni Gondviselés Kis Háza nagy számban fogad be.

Az idősek hosszú életét olykor nem Isten ajándékának tekintik, hanem nehezen viselhető tehernek – mutatott rá. – Antitesteket kell kifejleszteni ezzel a gondolkodásmóddal szemben. Milyen gyöngédséggel szerette Cottolengo Szent József az időseket és a fogyatékosokat! Tőle megtanulhatjuk az evangéliumi szeretet konkrét megvalósítását, hogy sok szegény és beteg otthonra találjon, úgy élhessen, mint egy családban, érezze, hogy a közösséghez tartozik.

Kedves beteg testvéreim! Az egyház értékes tagjai vagytok, a keresztre feszített Krisztus teste, amelyet tisztelettel érintünk meg és szeretettel szolgálunk – fogalmazott a Szentatya. – A Kis Ház nem a segélynyújtás vagy a filantróp szemlélet eredménye, hanem az evangélium adja meg létjogosultságát: Krisztus szeretetének evangéliuma az az erő, amely életre keltette, és amely működteti: Jézus megkülönböztetett szeretete a legtörékenyebbek és leggyengébbek iránt. A Szentlélek adjon erőt és bátorságot a betegek gondozóinak, kövessék Cottolengo Szent József, a szeretet szentjének példáját!

Cottolengo Szent József, az Isteni Gondviselés Kis Házának piemonti születésű alapítója 1786 és 1842 között élt. Torino nyomornegyedében összegyűjtötte a környék árváit, a fogyatékosokat, a nincsteleneket. IX. Pius pápa avatta szentté, mint a jóság szentjét.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház