Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. július 1. 09:51 | Szerző/forrás: keol.hu

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek Kecskeméten

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek Kecskeméten
Megemlékezést tartottak az Üldözöttek Emléknapja alkalmából június 28-án, vasárnap 10 óra 30 perckor a Lestár téren.

A megemlékezésen részt vett Varga László nyugalmazott református püspök-helyettes, korábbi országgyűlési képviselő, Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere, valamint Kecskemét több önkormányzati képviselője, egyházi méltóságok, pártok és civil szervezetek képviselői. Az emlékműsorban közreműködött a Kecskeméti Református Gyülekezet tagjaiból álló kórus, továbbá Bunyik Tamás (vers) és Szabó Sándor (tárogató).

Ismert, hogy az Országgyűlés 2012. március 26-án nyilvánította a június 29-ét a kuláküldözés áldozatainak emléknapjává, Varga László országgyűlési képviselő javaslatára. Az ország első ilyen emlékművét már abban az évben felállították Kecskeméten, a Barátok temploma és az egykori kecskeméti ÁVH épülete között.

- Áldozatokra, de nem legyőzöttekre jöttünk ma emlékezni. Áldozatokra, akiket egy aljas rendszerben megaláztak, megkínoztak, megöltek, de a bennük generációkról generációkra hagyatékként átadott kincset le nem győzhették. Nem győzhették le, hiszen létük egy volt a jóval, a szeretettel, egy az értékteremtéssel, márpedig ezek nélkül nincs értelmes élet - mondta a megemlékezésen  dr. Czira Szabolcs, a Kecskeméttel szomszédos Nagykőrös polgármestere. Aki beszéde végén bejelentette, hogy a kuláküldözés megismerése, a múlt feltárása érdekében Nagykőrös városa idén országos pályázatot hirdet középiskolás diákok számára, „Félremagyarázott és elhallgatott igazság - egy aljas kor aljas titkai\" címmel. A pályázat célja, hogy a diákok felkutassák, megtalálják a kuláküldözés és a téeszesítés még élő elszenvedőit, családtagjaikat, és lejegyezzék mi is történt valójában egykoron. Az áldozatoktól, a családtagjaiktól, közvetlen hiteles forrásoktól ismerjék meg a múltat. 

Az ünnepség végén koszorúkat és az emlékezés virágait helyezték el a Lestár téri emlékműnél a résztvevők.

Kövessen minket a Facebookon is!