Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. július 2. 08:39 | Szerző/forrás: http://www.teol.hu/

Elkezdődtek az új Duna-híd építésének előkészületei

Elkezdődtek az új Duna-híd építésének előkészületei
Tolna megye fejlesztési biztosa, Hirt Ferenc országgyűlési képviselő válaszolt kérdéseinkre. A hídépítés kapcsolódik az atomerőmű-beruházáshoz.

– A Paksi Társadalmi Tanács alakuló ülésén elhangzott, hogy elkezdődtek a Kalocsa-Paks Duna-híd építésének előkészületei. Az erőmű-beruházás 2018-ban indul. Elkészülhet addig az átjáró? – kérdeztük Tolna megye fejlesztési biztosát, Hirt Ferenc országgyűlési képviselőt.

– A beruházásokat gyakorta lassítja a szükséges területek kisajátítása, hosszadalmas a közbeszerzési eljárás. Azzal, hogy „a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra beruházások megvalósításának gyorsításával összefüggésben egyes törvények módosításáról” címet viselő törvényjavaslatot elfogadta az Országgyűlés, elhárulhatnak az ilyen akadályok és kétéves előkészítés után 2018-ra elkészülhet a híd.

– Milyen paraméterei lesznek a hídnak?
– Negyven-negyvenöt tonna teherbírású, kétsávos, leállósávval, kerékpárúttal rendelkező átkelőt tervez a kormány, ez hozzávetőleg 35-40 milliárd forintba kerül. Amennyiben a közúti mellett vasúti átjárást is biztosít, az nagyjából megduplázhatja a költségeket, viszont mindenképpen érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, hiszen a Paksnál meglévő vasútvonal rossz állapotban van. Az új, keleti kapcsolat lehetővé tenné ennek felszámolását és nemcsak az erőműépítésnél, hanem az üzemanyag-szállításnál is lehetne használni.

– Milyen hatása lehet a hídnak a megyére?
Az erőmű-beruházásnál nemcsak az áru, hanem a munkaerő-szállításnál is szerepet játszhat, egy új híd bővítheti a gazdasági lehetőségeket, segítheti a turizmus fellendülését, de bizonyára vannak, akik konkurenciát látnak benne.

Kövessen minket a Facebookon is!