Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. július 16. 08:25

Havas Boldogasszony a nyár közepén Szeged–Alsóvároson

A Havas Boldogasszony-nagybúcsút augusztus 1-jén és 2-án tartják a szeged-alsóvárosi ferences templomban. A programsorozat szombat délután 15.30-kor ifjúsági szentmisével kezdődik. Este 8-kor görög katolikus liturgia, ezt követően keresztút és szentségimádás a kolostorkertben, majd éjfélkor szentmise az elhunytakért. Vasárnap 9 órakor szabadtéri szentmise lesz a templom előtti téren a családokért és a „szögedi nemzetért”, melynek főcelebránsa Székely János püspök. A szentmisét ünnepi körmenet követi. 14.30 órától a betegek gyógyulásáért imádkoznak, majd 15.30-tól a betegekért, idősekért és ápolóikért mutatunk be szentmisét. Az ünnepet a 18 órai szentmise zárja.

Havas Boldogasszony ünnepe a 4. századra nyúlik vissza. A legenda szerint egy római kereskedőnek és a feleségének megjelent a Szűzanya, és azt kérte tőlük, hogy építsenek neki templomot azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani. Így épült fel Róma egyik dombján a Santa Maria Maggiore–bazilika Havas Boldogasszony tiszteletére, s ennek a csodás eseménynek az emlékére született 1503-ban Szeged–Alsóvároson a ferencesek gyönyörű gótikus csarnoktemploma, szintén Havas Boldogasszony titulussal. Az augusztus eleji búcsú az évszázadok során fontos vallási ünneppé, a Szegedről elszármazott családok találkozási alkalmává vált.

A búcsú napjaiban tárlatvezetéssel egybekötött kolostori séta keretében az idelátogatók megtekinthetik a kolostor egyes részeit is: a gyógynövényes kertet, a kőtárat, a kerengőt, a szerzetesi ebédlőt és az alsóvárosi ferences szerzetesek közel hatszáz éves történetét bemutató kiállítást. A vezetés során korabeli dokumentumok segítségével bemutatják az egykor rengeteg embert vonzó Havas Boldogasszony-búcsú múltját, a búcsújárással kapcsolatos népszokásokat.  

Havasboldogasszony Búcsú

Szögedi Nemzet Találkozó

 

Szeged-Alsóváros 2015. augusztus 1-2.

 

Szombat

15:30 Mise a szerzetes és papi hivatásokért, ifjúsági mise

17:00 Ünnepélyes zsolozsma

18:00 Mise a rózsafüzér társulatokért

19:00 Rózsafüzér

20:00 Görög Katolikus liturgia

Celebrál: Szaplonczay Miklós g.k. esperes

21:00 Keresztút

22:00 Szentségimádás a quadrumban

24:00 Mise az elhunytakért

 

Vasárnap

06:00 Zsolozsma

07:00 Mise az édesanyai, édesapai hivatásokért

09:00 Ünnepi szentmise a családokért és a szögedi nemzetért

Celebrál: Székely János püspök

14:30 Engesztelő óra a gyógyulásokért

15:30 Mise a betegekért, idősekért, orvosokért és az ápolókért

17:15 ünnepélyes zsolozsma

18:00 Hálaadó szentmise, újmise

 

Gyónási lehetőség: a búcsú egész ideje alatt.

Kövessen minket a Facebookon is!