Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. július 23. 08:19 | Szerző/forrás: MTI

Befejeződött a kecskeméti Ráday Múzeum fejlesztése

Befejeződött a kecskeméti Ráday Múzeum fejlesztése
Befejeződött a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeumának fej­lesz­té­se, amely­nek ré­sze­ként a kecs­ke­mé­ti in­téz­mény új ok­ta­tó­tér­rel, ta­nul­má­nyi rak­tár­ral és két in­for­ma­ti­kai pont­tal is gaz­da­go­dott – áll az MTI-hez szer­dán el­ju­ta­tott köz­le­mény­ben.

A fej­lesz­tés cél­ja az volt, hogy a mú­ze­um­ban őr­zött ér­té­kes és kü­lön­le­ges gyűj­te­mény job­ban hasz­no­sul­has­son az ok­ta­tás­ban, a rit­kán lá­tott ál­lo­má­nyok­hoz va­ló hoz­zá­fé­ré­si le­he­tő­ség szé­le­sebb le­gyen, és el­ér­he­tő­vé vál­ja­nak a di­gi­ta­li­zált kul­tu­rá­lis örök­sé­gi ér­té­kek.

A mint­egy 94 mil­lió fo­rint uni­ós és ha­zai tá­mo­ga­tás­ból meg­va­ló­sult fej­lesz­tés ke­re­té­ben 30 em­ber be­fo­ga­dá­sá­ra al­kal­mas ok­ta­tó­te­ret, szin­tén 30 ta­gú cso­por­to­kat be­fo­gad­ni ké­pes ta­nul­má­nyi rak­tárt és a di­gi­tá­lis tar­tal­mak­hoz hoz­zá­fé­rést biz­to­sí­tó in­for­ma­ti­kai pon­to­kat ala­kí­tot­tak ki. Emellett a fo­gya­ték­kal élők mú­ze­um- és le­vél­tár­hasz­ná­la­tát se­gí­tő esz­kö­zö­ket he­lyez­tek el, va­la­mint töb­bek kö­zött kor­sze­rű ál­lo­mány­vé­del­mi és biz­ton­sá­gi esz­köz­rend­sze­re­ket sze­rez­tek be.

Az új te­rek a Kecskeméti Református Egyházközség bir­to­ká­ban lé­vő és a Ráday Múzeumot ed­dig is be­fo­ga­dó kecs­ke­mé­ti Ókollégium bolt­íves pin­ce­ré­szé­ben kap­tak he­lyet. A klasszi­cis­ta stí­lu­sú, mű­em­lé­ki vé­de­lem alatt ál­ló köz­épü­le­tet 1830-ban emel­ték.

Kövessen minket a Facebookon is!