Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. július 23. 15:50 | Szerző/forrás: Kecskeméti Televízió

18 országból 150 résztvevő a 28. Kodály Szemináriumon

18 országból 150 résztvevő a 28. Kodály Szemináriumon
Tizennyolc országból mintegy százötven résztvevője lesz a ma kezdődő, és július 31-ig tartó huszonnyolcadik Nemzetközi Kodály Szemináriumnak. Idén minden eddiginél több külföldi vendégtanár vesz részt a szakmai munkában, és újdonság a műhelyfoglalkozások tematikája is. A programot ezúttal is a mesterkurzusok, illetve a szeminárium kórusának záróhangversenyei teszik teljessé.

Az első Kodály Szemináriumot negyvenöt évvel ezelőtt, 1970-ben rendezték meg Kecskeméten. A program kezdeményezője Kodály Zoltánné Péczely Sarolta volt, és a kezdeti időszak szervezői között tudhatjuk Nemesszeghyné Szentkirályi Mártát, a Kodály Iskola alapító igazgatóját, valamint Ittzés Mihályt, aki a későbbiekben a Kodály Intézet tanára is volt. A korábban négyhetes szemináriumot idén a résztvevők számára is vállalhatóbb két hetes időtartamúra szervezték. Kezdetektől hagyomány, hogy a napot közös kórusénekléssel kezdik. Ezt követik a szolfézsórák, délután pedig az ének, zongora és zeneszerzés mesterkurzusok foglalkozásai, valamint módszertani előadások zajlanak. Emellett azonban újdonságok is akadnak a szemináriumon.  

„Nem először ugyan, de az idén nagyobb számban külföldi vendégtanáraink is vannak, Skóciából, az Amerikai Egyesült Államokból, illetve Ausztráliából és Görögországból. Újdonság még a műhelyfoglalkozások tematikája. Igyekeztünk a módszertanról nagyon széles skálán gondolkodni, így az óvodapedagógia, az általános iskolai ének-zenetanítás módszertana mellett a kórusmódszertan és a főiskolai hallgatók zenei képzése is szerepel” – nyilatkozta Dr. Nemes László Norbert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének igazgatója.

A hétfőn kezdődő, és július 31-ig tartó huszonnyolcadik Nemzetközi Kodály Szemináriumnak tizennyolc országból mintegy százötven résztvevője lesz. A kecskeméti közönség az esti hangversenyeken találkozhat velük. Emellett megtekinthetik az érdeklődők a Kodály Fesztivál kísérőrendezvényeként Szigeti Tamás fotókiállítását is az intézetben.

„Aki Kecskemétre érkezik nyaranta külföldről, azért, hogy tanuljon, az egy csomagot kap, mert nemcsak a szeminárium oktatóival találkoznak és dolgoznak, hanem rendkívül sok kollégával is. Ez igazi feltöltődést jelent, hiszen a muzsikusok, különösen az iskolában tanító zenetanárok nagyon magányosak tudnak lenni. Kollégákkal találkozni a világ különböző tájairól, az mindig inspirál, feltöltődést jelent, szélesíti az ő látókörüket, rengeteg ötletet kapnak, és a baráti szálakról még nem is beszéltem, amelyek itt fonódnak a következő két hétben” – tette hozzá az igazgató.  

A huszonnyolcadik Nemzetközi Kodály Szeminárium ének, zongora és zeneszerzés mesterkurzusainak záróhangversenyét július 30-án, csütörtökön 20 órai kezdettel tartják meg a Református Újkollégiumban. A szeminárium kórusának záróbemutatója július 31-én, pénteken szintén 20 órakor kezdődik, a református templomban.

Kövessen minket a Facebookon is!