Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. július 31. 23:43 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Jövő csütörtökön ér Kecskemétre a Tour de Hongrie mezőnye

Jövő csütörtökön ér Kecskemétre a Tour de Hongrie mezőnye
Augusztus 4-én, kedden Szombathelyen rajtol és hat nappal később, augusztus 9-én vasárnap Budapesten ér véget Magyarország legnagyobb kerékpárversenye, a Tour de Hongrie. A 96 fős nemzetközi mezőny a hat nap során összesen 700 kilométert tesz majd meg, a legjobbak a díjakon kívül olimpiai kvalifikációs pontokkal is gazdagodnak. Csütörtökön délután érnek Kecskemétre.

Az idén 90 esztendős kerékpárverseny országos sajtótájékoztatóját a budapesti Várkert Bazárban tartották meg július 30-án, nem véletlenül: augusztus 9-én itt, a Várkert Bazár előtti sétányon ér majd célba a karaván.

A verseny második szakasza augusztus 6-án, csütörtökön kezdődik 13:30-kor: Balatonföldvár-Kecskemét

Mezőnyverseny

Táv: 200 km

Szintemelkedés: 450 m

Útvonal: Balatonföldvár (lassú rajt), Szántód, Zamárdi, Siófok (rajt), Ságvár, Som, Iregszemcse, Tamási, Pincehely, Tolnanémedi, Simontornya, Cece, Alsószentiván, Előszállás, Dunaföldvár, Solt, Izsák, Ágasegyháza, Ballószög, Kecskemét körpálya (4 kör), Katona József tér, Csányi János körút, Csongrádi út, Beniczky Ferenc út, Koháry István körút, Piaristák tere, Hornyik János körút, Széchenyi tér, Szilády Károly út, Kölcsey út, Petőfi Sándor utca, Deák Ferenc tér, Lechner Ödön út, Kossuth tér (cél) (A szerkesztő megjegyzése: a verseny miatt jelentős útlezárások lesznek Bács-Kiskun megyében és Kecskeméten is csütörtökön).

Várható célba érkezés Kecskeméten: 18:37

A július 30-ai budapesti sajtótájékoztatót L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára nyitotta meg, kiemelve, hogy a Várkert Bazár életében a kultúra után a sport is megjelenik a rangos kerékpárversennyel. A miniszterhelyettes megjegyezte, maga is nagy szerelmese a kerékpársportnak, gyakran ül a nyeregbe, nemrég pedig élőben láthatta a világ egyik legnagyobb sporteseményét, a Tour de France versenyét. Az ott tapasztaltak alapján kijelentette: Magyarországnak is szüksége van a nemzeti körversenyre, s a kormányzat minden segítséget megad ahhoz, hogy a magyar viadal megfelelően fejlődhessen.

„Megérdemli a támogatást egy olyan sportági szövetség, amelynek tagjai egyfelé tekernek, és egy olyan színvonalas nemzetközi verseny, amely az ország imázsának javításához is hozzájárulhat\" - fűzte hozzá L. Simon László.

Kevesebb mint három hónappal ezelőtt Polony István, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke jelentette be a jó hírt, miszerint hét év szünet után újra lesz Tour de Hongrie, amely zászlóshajója lehet a megújuló magyar kerékpársportnak. Az elnök a csütörtöki sajtótájékoztatón megerősítette: megkezdődött a sportág megújulása, amelynek első és legfontosabb feltétele a kusza szervezeti rendszer felszámolása volt. Polony István nagy reményeket fűz a Tour de Hongrie fejlődéséhez, megítélése szerint a Magyar körverseny idővel az országhatárokat is átlépheti, és összekötheti a Kárpát-medencében élő magyarságot - a határok átlépése a sportszakmai szempontok alapján is előnyös lehetne, hiszen így több, komoly hegyi szakasz is a Tour de Hongrie programjába kerülhetne.

Dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kerékpársport bekerült a 16 kiemelt sportág közé, 2020-ig 2,8 milliárd forintos támogatásban részesül, ami komoly fejlesztésekre ad lehetőséget, a Tour de Hongrie megrendezését 20 millió forintos célzott támogatással segíti a magyar kormány. Az államtitkár reményét fejezte ki az iránt, hogy a körverseny sikeres megrendezésével a kerékpár megerősíti helyét a kiemelt sportágak között.

Eisenkrammer Károly főszervező mutatta be az idei Tour de Hongrie útvonalát: a nemzetközi mezőny hazánk valamennyi régióját érintve hat nap alatt 700 kilométert tesz meg, a Szombathely-Keszthely-Balatonföldvár-Kecskemét-Abony-Karcag-Kékestető-Gyöngyös-Budapest útvonalon.

(Forrás és további részletek: www.tourdehongrie.hu)

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!