Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. szeptember 14. 08:34

Hat vidéki rádiós frekvencia pályázat lehetősége nyílik meg

Összesen hat helyi rádiós médiaszolgáltatási pályázat meghirdetéséről döntött a Médiatanács eheti ülésén, valamint két filmalkotás támogatásáról az Escher Károly ad hoc pályázat keretében a Magyar Média Mecenatúra Programban.

2015-ben az Escher Károly-pályázaton 6 alkotásra eddig összesen 8,5 millió forint támogatást nyertek a pályázók. A Médiatanács az Escher Károly-pályázaton Lukács Csaba rendező dokumentumfilm-tervezetét 1,3 millió forinttal támogatja a Magyar Média Mecenatúra Program keretében. Az alkotás az iráni embargó utolsó napjait készül feldolgozni, hiszen az ország hosszú elszigeteltség után nyit a világra. Az azonnali forgatási eseményre – a fentieken túl - az ad okot, hogy szeptember végén, október elején több magyar nagyvállalat vezetője készül Iránba, hogy a nyitás folyamatát erősítse. 2 millió forint támogatást kap  Csuja László filmje is, amely egy kényszerrel besorozott beregszászi magyar  katona életén keresztül mutatja be a kárpátaljai magyarok rendhagyó helyzetét az orosz-ukrán fegyveres konfliktusban.  A későn érő kamasz fiú fronton készített felvételei adják a hiteles vágóképeket a teljes film kibontakozásához és novemberi kéthetes eltávozása ad majd lehetőséget a személyes megszólalásra.

Hat vidéki rádiós frekvenciahasználat meghirdetése

A Médiatanács jóváhagyta hat helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívását: Vác 94,1 MHz (vételkörzet 34.000 fő), Piliscsaba 104,2 MHz (vételkörzet 9.000 fő), Gyál 98,9 MHz (vételkörzet 47.000 fő), Pécel 91,7 MHz (19.000 fő), Esztergom 97,4 MHz (vételkörzet 30.000 fő), Dömös 104,9 MHz (vételkörzet 2.000 fő). Mindegyik most meghirdetendő pályázat esetében a frekvenciákat közösségi jelleggel lehet hasznosítani. Mind a hat pályázatra igaz továbbá az, hogy kizárólag 24 órás műsoridő hasznosítására nyújthatnak be a pályázók érvényes ajánlatot, valamint a felhívás a hálózatba kapcsolódást és a vételkörzet-bővítést lehetővé teszi azzal a feltétellel, hogy a hálózatba kapcsolódó pályázó saját műsoridejéből legalább 4 óra az éjszakai órák nélküli idősávra (5:00-23:00) essen. Az egyes pályázatokat sorban, néhány nap különbséggel teszi közzé a mediatanacs.hu honlapon a pályáztató, az ajánlatokat pedig a közzétételtől számított 30-dik napon lehet benyújtani.

A testület jóváhagyta az Echo Penisola Kft. azon kérelmét, hogy a Siófok 92,6 MHz és a Fonyód 101,3 MHz médiaszolgáltatási jogosultság vételkörzet-bővítéssel egymással hálózatba kapcsolódjon. Az így létrejövő közel 58.000 fős vételkörzetben új, PART FM néven állandósul a médiaszolgáltatás.

Adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása

Az Újpesti Sajtó Szolgáltató Nonprofit Kft. által üzemeltetett Újpesti Közösségi Televízió médiaszolgáltatása tekintetében nem tett eleget havi adatszolgáltatási kötelezettségének 2015 májusában. Ilyen irányú jogsértő magatartására először volt példa, így a Médiatanács felhívással él irányában a mulasztásra, a hiányosság pótlására. 

Kövessen minket a Facebookon is!