Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. szeptember 14. 10:14 | Szerző/forrás: Magyar Kurír

Janka György kapta a Kormos László-díjat

Janka György kapta a Kormos László-díjat
A Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) 2015-ben Janka Györgynek, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanszékvezető tanárának ítélte oda a Kormos László-díjat – adta hírül a Nyíregyházi Egyházmegye.

A MELTE Intézőbizottsága már 2015 tavaszán odaítélte a Kormos László-díjat Janka György görögkatolikus parókusnak és főiskolai tanárnak, az egyesület volt elnökének, de az átadásra a szokásos módon, a júliusi közgyűlésen nem kerülhetett sor a kitüntetett távolléte miatt. A díjat tehát most adta át neki Szabadi István elnök, aki röviden megköszönte Janka György áldozatos munkáját, amelyet a MELTE tagjaként, majd nyolc éven át elnökeként végzett és végez.

Az elismerés névadója, Kormos László református lelkész a debreceni református levéltár vezetője és a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete első elnöke volt. A MELTE 1999. évi kolozsvári közgyűlése határozott az ő emlékét megörökítő díj létrehozásáról. A díjat olyan egyesületi tag kaphatja, aki példaadó szakmai munkával, kiemelkedő színvonalon látja el intézményében a levéltárosi feladatokat, és az egyesületi munkában is tevékenyen részt vállal; vagy olyan egyesületen kívüli személy, aki a magyar egyházi levéltárügy előmozdításáért fáradozik.
 

Fotó: Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete

Kövessen minket a Facebookon is!