Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. szeptember 17. 14:13 | Szerző/forrás: Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal

Szűrési staféta

A népegészségügyi szűrések népszerűsítése, a lakosság egészségtudatosságának növelése érdekében Kecskeméten és Baján „Szűrési staféta” programot szerveznek. A program keretében Baján szeptember 23-án, Kecskeméten szeptember 24-én, a helyi kórházban található Emlőszűrő Központban emlőszűrésre várják mindazokat a 45-65 éves korosztályba tartozó hölgyeket, akik ez alkalomból meghívólevelet kapnak, és így az egyébként is esedékes szűrővizsgálatukat munkaidőn kívül végeztethetik el. A meghívottak közül különösen számítanak azoknak a hölgyeknek a megjelenésére, akik korábban a számukra kiküldött meghívólevelek ellenére hosszú ideje nem éltek a szűrővizsgálat lehetőségével.

Sajnos hazánkban a női emlő daganatos megbetegedése igen gyakori, és a nők szervezett szűrésben való rendszertelen részvétele miatt a megbetegedésből adódó halálozás magasabb, mint a hozzánk hasonló adottságú országokban. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a halálozás lényeges mérsékléséhez a részvételnek el kellene érnie legalább a 70%-ot, míg idehaza az országos részvételi arány évek óta 50% alatti. Az időben felfedezett tumor igen jó eséllyel gyógyítható, a negatív eredmény pedig megnyugtató a következő két évre vonatkozóan, ezért a szűréseken való széleskörű részvétel több mint ajánlott.

A „Szűrési staféta” az emlőszűrésen túl mindkét helyszínen további szűrővizsgálatokat és tanácsadást is kínálnak a helyszínre látogatóknak (vérnyomást, testtömeg indexet és testzsír százalékot mérnek, életmód tanácsokat adnak, Kecskeméten ezen kívül vércukor- és koleszterinszint mérést, bőrgyógyászati, gyermek ortopédiai és férfiaknak számára urológiai vizsgálatot is végeznek). Ez utóbbi három kecskeméti vizsgálatra a kórház, valamint a kormányhivatal honlapján feltüntetett telefonszámokon előzetesen időpontot kell kérni.

Kövessen minket a Facebookon is!