Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. szeptember 29. 09:28

Az Országos Kékkör régiós fejlesztése

A Magyar Természetjáró Szövetség és konzorciumi partnerei gondozásában 2,7 milliárd forintos hazai és uniós támogatásból újult meg az Európában is egyedülálló, két és félezer kilométer hosszú, egybefüggő túraútvonal, az Országos Kékkör. A fejlesztésekről bemutató film is készült.

Az Unió a regionális operatív programok révén biztosította a felújításhoz és fejlesztésekhez szükséges keretet. A támogatás révén megtisztították a benőtt növényzettől a gyalogos utakat, helyreállították a forrásokat, az úton található kilátókat és pihenőhelyeket felújították, kerékpáros nyomvonalat jelöltek ki. Újrafestették a nyomvonalról tájékoztató kék jelzéseket, egységes információs táblákat helyeztek ki. Több helyen modern turistaszállásokat hoztak létre.

A Dél-alföldi régióban összesen mintegy 424 kilométernyi szakasz lett felújítva, melyből 9,7 kilométernyi kerékpáros út is egyben. Több mint tíz fedett és fedetlen pihenőt alakítottak ki, vagy újítottak fel. A program során 3 hidat építettek egyet pedig felújítottak, valamint épült egy új Vándor-pont, a minden igényt kielégítő Duna parti kerékpáros centrum is, Baján.

A regionális fejlesztéseket bemutató film is készült, melyet az alábbi linken tekinthetnek meg az érdeklődők: https://youtu.be/caRF9OuwpZE

Az Országos Kékkör három része közül a legismertebb az Országos Kéktúra, amely a Kőszegi-hegységben található Írott-kőtől Hollóházáig tart. A nyugati országrészt járja be a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra (Írott-kőtől Szekszárdig), míg a keleti tájakat az Alföldi Kéktúra (Szekszárdtól Hollóházáig). Az emblematikus túraútvonalon évente 150 ezer turista fordul meg.

Kövessen minket a Facebookon is!