Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. október 8. 15:20

Mostantól kényszerítő eszközöket kapnak a Kecskeméti Városrendészet közterület-felügyelői

A járókelők és az autósok is észlelhetik majd, hogy ezekben a napokban az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről szóló törvény felhatalmazása alapján a Kecskeméti Városrendészet felügyelőinek nem csak az egyenruházata hanem a felszerelése is változik. A BM rendeletben kötelezően előírt egyenruházat jellegében hasonlít a rendőrség által használt egyenruhára, azon viselni kell a jelvényt, a névkitűzőt és karjelzésként a Kecskeméti Városrendészet logóját is. Emellett, mivel a 2012. évi CXX. törvény előírásainak megfelelően a napokban vizsgát tettek a közterület-felügyelők a rendvédelmi kényszerítő eszközök ismeretéről és alkalmazásának törvényi feltételeiről – mostantól utcai járőrszolgálatuk közben viselik azokat.

-          A komplex közterület-felügyelői vizsga letételekor a vizsgázók számot adtak a kényszerítő eszközökkel kapcsolatos tudásukról is, azonban úgy ítéltem meg, hogy mielőtt ténylegesen kiosztásra kerülnek a kényszerítő eszközök, nem árt az ismereteket felfrissíteni. – mondta el Csíkos Imre, a Városrendészet vezetője. - A Kecskeméti Rendőrkapitányság által szervezett képzésen kollégáim átismételték a kényszerítő eszközök használatára vonatkozó előírásokat, majd mindannyian eredményes vizsgát tettek. Így teljessé válik a felügyelők felszerelése, kiosztásra kerülnek a gumibotok, bilincsek és a könnygáz spray-k  is.

-          Nagyon fontos, hogy a kényszerítő eszközök alkalmazásánál figyelemmel kell lenni arra, hogy az intézkedésnek arányosnak kell lenni, vagyis nem okozhat olyan hátrányt, amely nem áll arányban az intézkedés céljával. Több lehetséges és alkalmas intézkedés, kényszerítő eszköz közül azt kell választani, amely az eredményesség biztosítása mellett az intézkedés alá vontra a legkisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással jár.

-          Az intézkedés végrehajtása, az ellenszegülés megtörése és a tetten ért személy visszatartása érdekében testi kényszer és vegyi eszközt alkalmazható, ha a személy felszólítás ellenére a cselekményét folytatja, illetőleg a felhívásnak nem tesz eleget. A vegyi eszköz alkalmazására csak abban az esetben kerülhet sor, ha az intézkedés alá vont személy ellenállása testi kényszer alkalmazásával nem törhető meg. Az ellenszegülés megtörése, a szökés megakadályozása érdekében a közterület-felügyelő bilincset is alkalmazhat. Gumibotot kizárólag önvédelmi célból lehet alkalmazni. A kényszerítő eszköz alkalmazása előtt - ha a késedelem nem jár veszéllyel - figyelmeztetni kell az intézkedés alá vont személyt, hogy kényszerítő eszköz alkalmazására kerül sor. Az esetlegesen megsérült személy részére segítséget kell nyújtani, melynek része lehet szükség esetén az orvosi ellátás és a hozzátartozó értesítése is.

Kövessen minket a Facebookon is!