Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. október 14. 15:42

Herczegh Anita asszony látogatott el a 10 éves Wojtyla Házba

Képgaléria
Herczegh Anita asszony látogatott el a 10 éves Wojtyla Házba
A Karol Wojtyla Barátság Központ idén ünnepli 10 éves születésnapját. A 2005-ös alapgondolatot a Mennybe költözött II. János Pál pápa szellemisége indította el. Az alapítók egy olyan közösségi teret, otthont szerettek volna létrehozni, mely a város szegényeinek nyújt menedéket, illetve a névadó céljait, törekvéseit métán hordozza. A 10 év alatt számtalan programot szervezett a központ gondozottjainak. Megindultak a különböző közművelődési, szabadidős, ismeretterjesztős foglalkozások, orvosi, életmódbeli, jogi tanácsadások, kirándulások. 2012-ben Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke és Kecskemét város jóvoltából II. János Pál pápa szobrot avathatott a közösség, ami azóta is ünnepségeik főszíntere.

A 10 éves fennállás alkalmából ünnepséget szervezett a közösség, így október 14-én ellátogatott Herczegh Anita a köztársasági elnök felesége, Roman Kowalski Lengyelország budapesti nagykövete és dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek is. A vendégeket az Aurin leánykar köszöntötte Kodály Zoltán Köszöntő című művével. Majd Bábel Balázs, Kalocsa-kecskemét érseke köszöntötte a megjelent támogatókat, vendégeket és a Wojtyla Ház szegényeit. Ezután Roman Kowalski Lengyelország budapesti nagykövete mondta el, hogy öröm számára, hogy ő már a szinte a kezdetektől itt lehetett, ismerhette a ház tevékenységét. A 10 éves évforduló tiszteletére emléktábla is került a központ falára, melyet Herczegh Anita, Roman Kowalski és dr. Bábel Balázs leplezték le. Érsek atya áldást is adott az emléktáblára, majd a megjelent vendégek megkoszorúzták II. János Pál pápa kecskeméti szobrát. Az ünnepség egy konferencia beszélgetéssel folytatódott már a kisteremben. A felszólalók Dr. Jeney Gábor atya, Roman Kowalski, Mák Kornél és Farkas P. József voltak. Jeney atya Szent II. János Pál pápa tetteiről beszélt, hogy milyen hatással volt a világra és a Magyar Katolikus egyházra. Majd megemlékezett a 10 éves Karol Wojtyla Barátság Központ és az egyházmegye kapcsolatára is. Roman Kowalski nagykövet személyes emlékeit osztotta meg, milyen volt II. János Pál pápával találkozni. Mák Kornél alpolgármester a központ és Kecskemét város kapcsolatáról beszélt, milyen új, színes programokkal gazdagítja a központ a város életét. Végül pedig Farkas P. József alapító-igazgató összegezte az elmúlt 10 évet, Ferenc pápa egy gondolatával zárult a konferencia: „A világias gondolkodás nem ismeri, nem akarja hallani, elrejti a szegénység szót, nem szeméremből, hanem mert lenézi azt. A világi gondolkodás nem szereti Isten Fiának útját, aki lealacsonyodott, szegénnyé lett, hogy egy legyen közülünk. Az evangéliumi gazdag ifjú megtartotta az összes parancsolatot, de félt a szegénységtől, és szomorúan távozott. Szükség van arra, hogy jól kezeljük a javakat, ez kötelességünk, mert a javak Isten ajándékai. Azonban amikor ezek a javak szívünkbe lépnek és irányítanak bennünket, akkor elveszítjük életünket. A mi anyaszentegyházunk szegény, Isten szereti a szegényeket. Tegyük fel tehát a kérdést: Milyen az én lelkületem a szegénységet illetően? Ne feledjük, hogy a nyolc boldogság közül az első: „boldogok a lélekben szegények”, akik nem ragaszkodnak a gazdagsághoz, az e világi hatalmakhoz.”

A beszélgetéseket követően Anita asszony az ebédlőbe is átlátogatott, ahol a megjelent szegényeket, gondozottakat köszöntötte és kívánt még ugyanilyen elkövetkező 10 évet a központ kollektívájának. A zenei blokkról ismét az Aurin leánykórus gondoskodott. A látogatás alkalmából szegényeink egy virágcsokorral és egy kis ajándék csokoládéval készültek, melyet szemérmesen át is nyújtottak Anita asszonynak. A közös ima után, melyet Jeney atya vezetésével mondtunk, a közös ebéd következett. A menü töltött csirkecomb almás káposztával és burgonyával volt, desszertként vaníliakrémes-gyümölcsös piskótakockát szolgáltak fel. Az ebéd elkészítéséről, felszolgálásáról a Tanyacsárda egyik tulajdonosa, a Gundel-díjas Garaczi János gondoskodott.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház