Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. október 17. 20:41 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Kecskeméti háziorvost küld afrikai missziós munkára a Magyar Afrika Társaság

Kecskeméti háziorvost küld afrikai missziós munkára a Magyar Afrika Társaság
Kecskemét - Önkéntes orvosokat küld Malawiba a Magyar Afrika Társaság (AHU). Az egyik orvos Jakkel Anna kecskeméti háziorvos, aki eddig már négy alkalommal dolgozott Afrikában orvosként.

Szijjártó Sarolta, az AHU jószolgálati nagykövete az M1 aktuális csatornán péntek délután elmondta: szervezetük tizenkettedik missziójára egy általános orvost egy háziorvost és egy koordinátort küldenek az afrikai országba.

Szijjártó Sarolta hozzátette: Malawiban nem a legjobb az egészségügyi helyzet. Vannak kórházak, egészségügyi központok, de a nagy távolságok, illetve rossz útviszonyok miatt ezeket sokszor nehéz megközelíteni.

A Magyar Afrika Társaságnak ez a tizenkettedik orvosi missziója - mondta a Szijjártó Sarolta, megjegyezve: küldetésük népszerű, mindig nagy számban jelentkeznek orvosok.

A társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az egy hónapos misszió vezető orvosa Jakkel Anna, kecskeméti háziorvos, aki immár ötödik alkalommal segíti az AHU orvosi munkáját az afrikai kontinensen, illetve augusztus óta folyamatosan segíti a migránsok egészségügyi ellátását a hazai befogadó állomásokon. Az orvosi csapat tagja még Pálinkás Edina általános orvos. Munkájukat Horváth Dorottya, a Magyar Afrika Társaság koordinátora segíti. A magyar szakemberek munkáját Szeremley Csaba, a Malawi Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) vezetője segíti.

Mint kifejtették: Malawiban az egészségügyi szolgáltatások színvonala nagyon alacsony, különösen vidéken, ahol egész évben maláriaveszéllyel kell számolni, emellett gyakori a kolerajárvány is az esős évszakban. A Magyar Afrika Társaság által, orvosi és humanitárius segítségnyújtás céljából kidolgozott és koordinált programok elsődleges célja a gyógyítás, valamint a fejlődő országokban az egészségügyi dolgozók kritikus hiányának mérséklése. A misszióban résztvevő magyar orvosok az orvosi segítségnyújtás mellett informális módon képzik tovább a malawi kollégáikat.

Az AHU eddigi misszióiban csaknem három tucat orvos, mintegy 34 ezer beteget látott el - olvasható a közleményben.

(szöveg: MTI/keol.hu ; Fotó: keol.hu) 

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!