Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. október 19. 15:08

TÖBB MINT 4100 RÉSZTVEVŐ, ÉS 860 KG GYÜMÖLCS AZ INTERAKTÍV ROADSHOWN

Képgaléria
TÖBB MINT 4100 RÉSZTVEVŐ, ÉS 860 KG GYÜMÖLCS AZ INTERAKTÍV ROADSHOWN
A „Közétkeztetés – központban az egészség”, TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 számú kiemelt projekt keretében közétkeztetési szakembereknek, pedagógusoknak, szülőknek és az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett fiataloknak, felnőtteknek kínálnak segítséget ahhoz, hogy a fiatalok a jelenleginél jóval egészségesebb és táplálóbb ételeket fogyasztva nőjenek fel és ezt a szemléletet őrizve éljék hétköznapjaikat.

A közétkeztetésben szinte mindannyian érintettek vagyunk, a gyerekeink, magunk, vagy családtagjaink révén is. A sok só, cukor, zsír, kevés gyümölcs fogyasztása mind olyan táplálkozással összefüggő kockázati tényezők, amelyek mérsékelhetők, illetve kiküszöbölhetők. Az egészséggel kapcsolatos ismeretek, attitűdök, készségek hiánya akár már serdülőkorban rögzülhetnek, így növelve a társadalomra rótt betegségterhet.

A projekt keretében egyfelől nemsokára elérhető lesz egy speciális, a személyre szabott étrendek összeállítását támogató interaktív alkalmazás. Az alkalmazást jelenleg a Debreceni Egyetem üzemeltetésében lévő menzákon tesztelik, az így nyert tapasztalatok, illetve a szükséges korrekciók után teszik elérhetővé a nagyközönség számára. Az applikáció lényege, hogy a felhasználók beállíthatják saját paramétereiket (testsúly, magasság, mozgás intenzitása stb.) az alkalmazás adminisztrációs felületén. A menzák által rendelkezésre bocsátott étrendből választva, illetve kiegészítve azt az otthon elfogyasztott reggeli/vacsora paramétereivel megtudhatják, hogy életkoruknak, életmódjuknak megfelelő napi kalória- és tápanyagkorlátot átlépték vagy át fogják-e lépni.

Másrészt a projekt során több, az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek terjesztését célzó információs kiadvány készült már el, többek között mesekönyv gyerekeknek és receptgyűjtemény a közétkeztetésben szolgáltatók részére. Oktatófilmek készültek óvodásoknak, középiskolásoknak és a közétkeztetést végző szakembereknek, a társadalmi célú reklámokat pedig októbertől láthatja a lakosság.

A társadalmi szemléletformálás és fogyasztói tudatosság érdekében a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NSZCSI) szeptember-október folyamán országos roadshow keretében interaktív módszerekkel terjesztette az egészséges életmóddal, ezen belül az egészséges táplálkozással kapcsolatos információkat, különös tekintettel a gyermekek és fiatalkorúak egészségtudatosságára és táplálkozási szokásainak javítására.

Az ország 35 települése, 40 intézményben lezajlott roadshowon összesen több mint 4100 gyerek vett részt.A program azért főként az óvódás és általános iskolás gyermekeket célozza meg, mivel az étkezési szokások már egészen fiatalon kialakulnak, ugyanakkor a kommunikációs programok keretében az oktatás-nevelés különböző szintjein érdekelt pedagógusok mellett a szülők megszólítása is jelentős hangsúlyt kap.

A Szervezők egy mozgó, prezentációs busz és interaktív oktatói tér kialakításával és játékos, vidám, interaktív programokkal akarták felhívni a fiatalkorúak figyelmét az egészségtudatosabb életmódra. A pedagógusok és szakmailag felkészült animátorok segítségével a napi 4-szeri étkezés megvalósítására, a túlzott só- és cukorfogyasztás visszaszorítására, az egészséges, változatos táplálkozásra, valamint a rendszeres testmozgás fontosságára hívták fel a figyelmet. A rendezvénysorozat során 800 kg almát, illetve további 60 kg egyéb gyümölcsöt, zöldséget (répa, retek, eper, banán, gyömbér, karalábé, barack, paprika, paradicsom) „használtak el” a gyerekek zöldségfaragási és zöldségkirakós játékra, illetve megevési célokra.

A rendezvénysorozat 2015. szeptember 18-án indult, a záróeseményre 2015. október 19-én került sor. Az eseménysorozat fővárosi zárórendezvényén Fenyvesi Zoltán paraolimpiai sportoló osztott meg gondolatokat a gyermekekkel az egészséges életmód fontosságáról.  

Kövessen minket a Facebookon is!