Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. október 22. 08:38

Megkezdődött a Halottak napi virágvásár a piacon

Tekintettel a hosszú hétvégére és arra az elmúlt esztendőkben egyre erőteljesebben tapasztalható szokásra, hogy a sírok látogatása már a Mindenszentek előtti napokban tömegesen megkezdődik – már e héten hatalmas választékkal jelentek meg a koszorúkészítők és a virágárusok a piacon. A megváltozott szokásokhoz a piac nyitvatartási rendje is kitolt nyitva tartással alkalmazkodik.

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc október 23-i ünnepéhez kapcsolódó hosszú hétvége bizonyára sokakat ösztönöz majd arra, hogy más városokban nyugvó szeretteik sírját felkeressék – illetve elkerülni akarván a Mindenszentek körül tapasztalható zsúfoltságot, előbb róják le kegyeletüket a temetőkben. Ezért már ezen a héten is hatalmas kínálat tapasztalható a kecskeméti piacon vágott virágból, beültetni valókból és koszorúkból egyaránt. A piaci kínálat mellett további érv, hogy itt a temetők körül tapasztalható áraknál jóval kedvezőbb áron lehet koszorút vagy virágokat vásárolni – hiszen közvetlenül a termelőtől vásárolhatunk, és alku-pozícióban van a vevő.

A vágott virágok közül a Halottak napjához a krizantémok különböző fajtái kapcsolódnak: ezt a virágot viszik ilyenkor leginkább a sírokra. Krizantémokból rengeteg fajtát lehet látni: a jól ismert és kedvelt fehér és vajszínű krizantémok mellett különböző színű és nagyságú változatok kaphatók: egészen széles skálán. Az őstermelők elmondása szerint választásunkkor többféle szempontot érdemes figyelembe venni, hiszen kétségkívül a fehér a legkedveltebb, de egyben a legkevésbé fagytűrő is. Általában elmondható, hogy a kisebb viráglabdájú krizantém-fajták jobban tűrik a hidegebb időjárást - és a színek tekintetében is nagy az eltérés: minél sötétebb színű virágú a krizantém, annál fagytűrőbb; a bordó színűek már a -3, -4 fokos éjszakai fagyot is átvészelik a sziromvégek lebarnulása vagy hervadás nélkül.

Ahol erre lehetőség adódik, a november elején megjelenő enyhébb éjszakai fagyok ellen jó választás a fagytűrő beültethető virágok sírokra ültetése. Sok árusnál, egészen gazdag színválasztékban kapható fagytűrő árvácska – mely igazán kedvelt ilyenkor nemcsak temetői, de kerti kiültetésre, hiszen hónapokig virágzik a hideg időjárás beköszönte után is. Az ültetésre az árusító termelők igény esetén tanácsokkal is szívesen ellátják a vásárlókat.

Hosszú ideig hirdetik a hozzátartozók szeretetteljes emlékezését a koszorúk is – melyekből ugyancsak sok variáció és méret kapható – ugyancsak közvetlenül a készítőktől. Ilyenkor leginkább a kisebb, kimondottan Halottak napjára kötött koszorúkat szokták vinni a vásárlók: ezek tobozból, mohából, dísznövény- és díszfa-termésekből, díszfüvekből és száraz virágokból készülnek – rengeteg fajtából választhatunk.

A kecskeméti piac nyitva tartása alkalmazkodik az ilyenkor megnövekedett forgalomhoz, és az ünnepek diktálta igényekhez. Október 23-án a Piaccsarnok ugyan zárva tart, de a szabadtéri fedett piac-részen zavartalan árusítás lesz, 24-én szombaton és 25-én vasárnap pedig a Piaccsarnok és a kinti piac is nyitva tart. November 1-én vasárnap, vagyis Mindenszentekkor és 2-án Halottak napján a Piaccsarnok és a kinti piac is nyitva lesz!

Kövessen minket a Facebookon is!