Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. október 23. 09:41 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Kecskemét októberi közgyűlése

Képgaléria
Kecskemét októberi közgyűlése
Kecskemét - A napirendi pontok tárgyalása előtt 1 perces néma tiszteletadással emlékezett ma a közgyűlés dr. Bányai Endrére, aki a napokban hunyt el.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester így fogalmazott:

„Április 30-án köszönthettük a közgyűlésen dr. Bányai Endrét, a rendszerváltás első polgármesterét 85. születésnapja alkalmából. dr. Bányai Endre közgazdász Kecskeméten született 1930. április 9-én. A Pázmány Péter Tudományegyetem Hittudományi Karán tanult, később a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen pénzügyi diplomát és egyetemi doktori címet szerzett. 1952-ben a Magyar Nemzeti Banknál kezdte pályafutását, ahol 42 évig dolgozott, 1987-től megyei igazgatóként, \'88-tól ügyvezető igazgatóként. 1995-től az Agrobank Rt. igazgatósági elnöke, 1997-től 2000-ig a Hitelintézeti Felszámoló Kht. ügyvezető igazgatója volt. 

A rendszerváltás időszakának meghatározó közéleti személyisége volt.  Az MDF listájáról \'90 és \'94 között önkormányzati képviselőként szolgálta a várost. 1990 októberében Kecskemét polgármesterévé választották. Ezt követően az önkormányzat különböző bizottságainak munkájában vett részt. 

A Koháry Alapítvány alapító tagja, a Kecskemét Város-Bozsó Gyűjtemény Alapítvány és az Idősek Római Katolikus Otthona Alapítvány kuratóriumi tagja volt. Piarista paptanárnak készült, itt szerezte rendkívüli műveltségét, erkölcsi nézeteit. Ha végül nem is paptanárként, de őszinte odaadással szolgálta a piarista rendet. Aktív, lelkes tagja volt az alapítványnak, a piarista öregdiákkör minden egyes programján részt vett, bölcs előadásokat tartott, legyen az gazdasági, vagy politikai. Amikor a piarista rend generálisa Rómából Kecskemétre látogatott, ékes latin beszéddel köszöntötte. Mély megrendüléssel értesültünk dr. Bányai Endre haláláról, a város egyik meghatározó, legtiszteletreméltóbb közéleti, és közösségi személyiségét veszítettük el.\"

Új rendeletet alkotott a közgyűlés az önkormányzati lakások bérbeadásával és elidegenítésével kapcsolatosan. Az egyik új elem - összhangban a lakástörvény változásaival -, hogy a szociális alapon történő bérbeadás feltételeként a pályázati eljárás helyett bevezetik a lakásigénylési névjegyzéket. A költségalapú lakások esetén jelentős változás, hogy a bérleti szerződés időtartama a vállalt egyösszegű befizetéshez igazodik (utóbbi 2-5 évig terjedő időtartam lehet az új szabályozás szerint), majd a szerződés több alkalommal meghosszabbítható 1-1 évre. Tehát a határozatlan időre szóló szerződéskötést az önkormányzat megszünteti, ezzel az a cél, hogy csökkenjenek a kintlévőségek.

Módosította a képviselő-testület a helyi iparűzési adóról szóló rendeletet. Ennek előzménye, hogy a jogszabály 2016. január 1-től lehetővé teszi az önkormányzatok számára adómentesség vagy adókedvezmény biztosítását a vállalkozó háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak, védőnőknek. A változás értelmében január 1-től nem kell iparűzési adót fizetnie annak a háziorvos, védőnő vállalkozónak, akinek a helyi iparűzési adóalapja nem haladja meg az évi 20 millió forintot.  Az önkormányzati adóhatóság egyébként 79 érintett kecskeméti adózót tart nyilván: felnőtt háziorvost, házi gyermekorvost és fogorvost. Védőnő vállalkozó egyelőre nincs a városban.

Együttműködési megállapodást köt az önkormányzat a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesülettel, a 2016-2018-as időszakra. Ennek értelmében a város továbbra is támogatja az egyesület „Boldogabb családokért\" Családi Életre Nevelés mintaprogramját, amely 2013 őszétől az új Nemzeti Alaptantervnek is része.

A közgyűlés döntése értelmében együttműködési megállapodás jöhet létre a város és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara között. A dokumentumban a felek kifejezik azt a szándékukat, hogy a jövőben is közösen dolgoznak a város műszaki, gazdasági és humánerőforrás magas színvonalú gyarapítása érdekében. Az együttműködés a városban zajló jelentős műszaki fejlesztésekhez és humánerőforrás képzéshez kapcsolódik, a szakmai feladatok megoldásában ugyanis a város elsősorban a helyi mérnökökre számít.

A vendégek igényeinek figyelembe vételével változik a Kecskeméti Fürdő jegyár-struktúrája. Az elmúlt hónapokban a létesítmény több formában is gyűjtötte a véleményeket. Az 1014 fős átlagos napi látogatottság mellett összesen 60 észrevétel érkezett, döntően a jegyár-struktúrával kapcsolatosan. Ezek alapján a Hírös Sport Kft. elkészítette a javaslatot, amelyet a közgyűlés ma elfogadott. A módosítás értelmében olyan jegytípusokat vezetnek be, amelyekben már nem kötelező elem az élményfürdő. Munkanapokon teljes nyitvatartási időben lesz 3 órás úszó+termál, valamint 2 órás versenyuszoda belépőjegy, és ezek bérletes konstrukcióban is megvásárolhatók lesznek.

Továbbra is Rosta Szabolcs vezeti a Kecskeméti Katona József Múzeumot.  Az intézmény vezetésére júniusban írt ki pályázatot a város, amelyre egy pályázat - a jelenlegi igazgatóé - érkezett.  Rosta Szabolcs megbízása 2020. november 30-ig tart.

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!