Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. október 30. 10:14

Boldog a nép, amely tud ünnepelni, ………

Boldog a nép, amely tud ünnepelni, ………
A Zsoltárok könyve 89. fejezetét idézte Ágoston atya községünk plébánosa, egy szeptember végi szentmisén. Nem véletlenül, mert a mise végeztével ünnepelni hívta a Nyárlőrincieket. Községünkben évtizedes hagyománya van a katolikus bálnak. 2004. óta minden évben összegyűlik a faluközösség a szépen berendezett és feldíszített sportcsarnokban, hogy együtt ünnepeljen.

A jótékonysági rendezvényen most is közel 300 vendég vett részt. A felajánlásokból „összehozott” bál természetesen nem csak a jókedvű ünneplésről szólt. Az eddigi 11 alkalomhoz hasonlóan most is konkrét célt tűzött ki a közösség. A báli bevételből a plébánia épület ablakainak cseréjéhez szeretnének hozzájárulni. A korábbi években is több nagyszabású beruházást támogattak ilyen módon a hívek. Így sikerült megvalósítani többek között a templom tetejének a felújítását, a külső tatarozást, a villamos hálózat rekonstrukcióját. A következő évek célkitűzései között a templom belsejének és ablakainak restaurációja szerepel. A megvalósult beruházások értékén kívül más hozadéka is van a katolikus báloknak. Ez pedig a közösség épülődése, az összetartás, az önzetlen tenni akarás felszínre hozása. A plébános, az egyháztanácsosok, a hívek apraja-nagyja, az intézmények, az önkormányzat mind-mind tevékeny részesei a történéseknek. Lám, nem hiába mondják, a jó példa ragadós Áprilisban a református gyülekezet tagjai szerveznek hasonló rendezvényt, hogy új imaházuk építéséhez a pályázati önrészt előteremtsék Az összefogás, a közös munka, a segítés felemelő érzése szült egy másik kiemelendő tevékenységet Nyárlőrincen. Nyárlőrincen negyedik éve működik az egyházközségben Ágoston Atya koordinálása mellett 4 fő önkéntes segítséggel a Karitász szervezet. A csoport fő feladatának tekinti a rászoruló családok, egyedülállók, illetve idős vagy beteg testvérek felkutatását és segítését főként természetbeni juttatások (tűzifa, élelmiszer, ruhanemű, gyógyszer) formájában. A falu bel- és külterületén egyaránt tevékenykednek a csoport tagjai, akik elmondták, hogy amíg ezt a szolgálatot nem végezték, el sem hitték volna milyen sorsokkal élnek emberek településünkön és nem is gondolták mennyi rászoruló ember él a közvetlen környezetükben. Beszélgetésünkből az is kiderült, hogy sokan vannak jó szándékú, segítőkész emberek, akik különféle felajánlásokkal segítik a szervezet munkáját. Van, aki kályhát, hagyatékból bútorokat, gyermek és felnőtt ruhákat, lecserélt háztartási gépeket, feldolgozott disznóportékát ajánlott fel segítségként. 14 család heti rendszerességgel jut ingyen tejhez és kenyérhez valamint az idei télen több, mint 20 család jutott ingyenes tűzifához. Ezt az adományozást a németországi karitász szervezettel való kapcsolat teszi lehetővé, akik évek óta vállalják a finanszírozást. Karácsony és Húsvét előtt sok család kapott tartós élelmiszer csomagot a hívek adományaiból illetve a Máltai Szeretetszolgálat jelentős segítsége mellett. Az önkéntesek a Polgárőrségtől és az önkormányzattól is támogató segítséget kapnak, a felajánlások házhoz szállítása illetve a tűzifa szállítás kapcsán.

A karitász csoport tagjai rendszeresen tanácskoznak, áttekintik az újabb rászorulók kéréseit illetve értékelik az elvégzett „szeretet-szolgálatot”. Továbbra is köszönettel és szeretettel fogadnak és várnak mindennemű felajánlást, adakozást. Járjunk mi is nyitott szemmel, vegyük észre, hol tudunk segíteni!

Kövessen minket a Facebookon is!