Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. október 30. 13:38

A Mátrában barangoltak a Porta Egyesület természetjárói

Képgaléria
A Mátrában barangoltak a Porta Egyesület természetjárói
Október 29-én egy csodás őszi kirándulást tett a Porta Egyesület természetjáró csoportja és a Wojtyla Ház önkéntesei Mátraverebély-Szentkúton és Gödöllőn. Az első állomás Szentkút volt, ahol Démény Martin atya fogadta a csoportot.

A 11 órakor kezdődő szentmisén a csapat is részt vett, mely a szentkúti bazilikában volt. A csapatvezetője Molnár Zoltán Martin atya mellett még ministrálhatott is. Bevonulásunk kicsit hangosabb volt, mint szokás. Ugyanis egy szép Mária énekkel foglaltak helyet a templomban a hívők. A szentmise után egy kis idegenvezetésben volt részünk. Megismerkedtünk a Mátra szépségeivel, rá kellett jönnünk, hogy az ősz a legjobb festő. A táj szépsége lenyűgözte a természetjárókat. A bátrabbak egy 500 méteres emelkedőn felmentek a remetebarlanghoz, melyet a XIII. századtól használták a remeték a barlanglakásokat. Időszűkében a csapat másik fele a Szent László forráshoz ment. Történetét így mesélte Martin atya: Szent László egy alkalommal a kunok elől egy hasadék felé menekült, mely túl szélesnek bizonyult. Szűz Máriához imádkozott, akinek segítségével a lova akkorát tudott dobbantani és ugrani, hogy átrepült a hasadékon. Így menekült meg Szent László a kunok elől. Nyomában pedig egy forrás fakadt, mely azóta sem apadt ki. Illetve a ló patkójának nyoma is látszik a mai napig az egyik sziklában.

Az elmúlt három évben Szentkút nagy változásokon ment végbe. Létrehoztak egy látogató központot, zarándokszállásokat, éttermet. Gyönyörűen felújították a szabadtéri oltárt, melynek a képeit, jelenetét apró kőkockákból készítette el az alkotó. Itt a csapat ismét énekelt, de most gitár kísérettel, melyről vezetőnk Molnár Zoltán gondoskodott.

Majd a rövid séta után a busz Gödöllő felé gurult, ahol a Grassalkovich-kastélyt néztük meg. Nagyon jó, érdekes idegenvezetést kapott a csapat. A Grassalkovich család életével, hétköznapjaikkal ismerkedhettünk meg. A család halála után Ferenc József és Erzsébet királyné Sisi használta a kastélyt, melynek termeit mi is bejárhattuk. Kecskeméti vonatkozásról is hallhattunk, Ferenczi Ida Sisi felolvasónőjének néhány kastély beli élményéről is beszámolt a túravezetőnk. A délutáni program után a csapat kicsit fáradtan, de annál több élménnyel tért haza Kecskemétre.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház