Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. november 3. 14:00

Magyar Projektmenedzsment Szövetség: a projektek egyharmada túllépi a költségkeretet

Minden hatodik projekt pénzügyi szempontból kimondottan kockázatosnak számít, míg több mint egyharmaduk túllépi az eredetileg rendelkezésre álló költségkeretet, derült ki a Magyar Projektmenedzsment Szövetség díjátadóján. Az esemény fővédnöke, Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter által átadott díj győztese Balaton László közgazdász lett, míg Benkei László építészmérnök különdíjat nyert.

Idén 15. alkalommal ítélték oda az Év Projektmenedzsere Díjat, melyet a szakma legkiválóbb magyarországi szakemberei közül választottak ki. A kompetencia alapú „Év Projektmenedzsere Díj\" pályázati kiírás elsősorban a pályázó projektmenedzser képességeire, tapasztalataira, eredményeire építve minősít.

 

„A becslések szerint 2014-2020 között 16 millió projektmenedzsmenttel összefüggő új munkahely jön létre a világon. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a projektek több mint egyharmada túllépi a rendelkezésre álló költségkeretet (35,9%). A 2014-2020 között hazánkba érkező 12 ezer milliárd forint értékű uniós pénzek hatékony felhasználása kapcsán is intő jel kell, hogy legyen az a 13,5%-os kockázati arány, amely pénzre lefordítva 1620 milliárd forintnak felel meg. Ezért a projektmenedzsment-képzés beépítése az oktatási rendszerbe kiemelten fontos. Az utóbbi években ezzel kapcsolatban mindenképpen pozitív tendenciát látunk”- hangsúlyozta megnyitóbeszédében Cserna József, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnöke.

 

Az esemény díszvendége, egyben fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a díjak átadásakor kiemelte:„Szeretnénk, hogy az elkövetkezendő években beérkező uniós források erősítsék a beruházások volumenét, mely így ösztönzőleg hat a munkaerőpiaci folyamatokra is. A hatékony felhasználáshoz azonban nélkülözhetetlen szükség van az ország legkiválóbb projektmenedzsereire.”

 

Az idei nyertes Balaton László közgazdász, az Erste Bank Hungary Projekt Portfólió Menedzsment Osztályának vezetőjeként a devizahiteles elszámolási projektért volt felelős. A díjazott sikeresen tudta összehangolni a deviza- és forinthiteles ügyfelek fogyasztói kölcsöneire vonatkozó 2014. évi jogszabályi elvárásokat a fair banki szabályok bevezetésével. A nyolc jelöltből kiválasztott győztes a díjátadón elmondta: „Egy nagyprojektben nem lehet minden feladatot központilag irányítani. Ezért nagy érték a munkatársak proaktivitása, így ahol csak lehet, törekedni kell a felelősségek minél alacsonyabb szintre történő delegálására. Emelletttámogatni kell a felelősségtudat kialakulását, amelyet segítenek az apró mindennapi figyelmességek, az emberekre való odafigyelés, a szép szó és a figyelem.”

 

Az idei év különdíjasa Benkei Sándor építészmérnök, az Óbuda-Újlak Zrt. műszaki igazgatója lett. A díjazott többek között a győri Audi, a kecskeméti Mercedes-Benz, valamint a Miskolcon létrehozott Takata légzsákgyár első telephelyének létrehozásáért volt felelős. A zöldmezős beruházás keretében egy 63 ezer m2-es gyárüzem jött létre 14 különböző funkciójú épületben. A projekt lefedte az összes lehetséges mérnöki szolgáltatást. „Összhangban az ipari forradalom mostani szakaszával a termelési- és a gondolkodásmód is változik. Míg a feladatok komplexitása és a hozzáadott érték szerepe nő, addig a költségkeret és a rendelkezésre álló idő csökken. Ezzel nő a piaci igény a felelősségteljes, szolgáltatásként megvásárolható vezetői, lebonyolítási képességek iránt és egyre inkább külön szakmává válik.” - hangsúlyozta Benkei Sándor.

 

A 2014-es győztes Kovács Endre, aki Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Projekt Koordinációs Főosztályvezetőjeként a digitális átállásért felelt, idén harmadik lett az IPMA (Nemzetközi Projektmenedzsment Szövetség) nemzetközi „Év Projektmenedzsere” versenyén. A mai napon szerzett díjával Balaton László automatikus indulási jogot szerzett a jövő évi versenyre is.

Kövessen minket a Facebookon is!