Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. november 16. 13:14

Csomagban érkezik a versenyképesség! Őszi tagi találkozók a fuvarozó ipartestületnél!

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete - NiT Hungary őszi tagi találkozói 11 helyszínen, csaknem 500 fuvarozó vállalkozás részvételével zajlottak 2015. október 28. és november 13. között.

Az „Elértük! Csomagban érkezik a versenyképesség!” címmel megrendezett, hatalmas érdeklődéssel kísért találkozósorozat kiemelt témája volt a 1560/2015 (VIII. 7.) kormányhatározat áttekintése, és annak elemzése, hogy az abban foglalt egyes pontok megvalósulása milyen számszerűsíthető előnyöket nyújthat a következő gazdasági évtől.

Az ipartestület tagi találkozósorozata minden várakozást felülmúlt és rendkívül eredményesen zárult: a NiT Hungary 10 régiós irodája és budapesti központja rendezvényhelyszínein mintegy 400 tagvállalkozás és számos további, nem ipartestületi tagfuvarozó jelenlétében elemezték a kormányhatározatot. A fuvarozó vállalakozók örömmel üdvözölték azokat a tervezett, vagy már megvalósult intézkedéseket, melyek a hazai piac védelme, vagy működéssel kapcsolatos kiadások csökkenése révén tovább növelhetik a magyar fuvarozók nemzetközi versenyképességét, vagy javíthatnak a belföldi reláció versenyhelyzetén.

A magyar kis- és közepes fuvarozó vállalkozások érdekvédelmét nemzeti szinten felvállaló, idén 25. éves fennállását ünneplő NiT Hungary nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a logisztikai és fuvarozási alágazat kiemelkedő fontosságát – a korábbi kormánymegállapodások helyett – immár kormányhatározati szinten deklarálták.

A versenyképesség szempontjából az ipartestület szakmai rendezvényén megjelent vállalkozók a legjelentősebb változásként a haszonjárműveket terhelő vagyonszerzési illeték eltörlését, a külföldi útdíj IPA-ból történő levonhatóságát, az adómentes nemzetközi napidíj 50%-os emelését, a belföldi napidíj várható jelentős növelését, a külföldről behozott járművek műszaki vizsgakötelezettségének eltörlését, a gépjárműadó tekintetében pedig a szerelvény-adóztatás bevezetését könyvelték el.

Országos szinten mintegy hatezer gépkocsivezetői állás betöltetlen a szektorban, ami akadálya az alágazat további növekedésének. A közúti fuvarozói szektor fellendülése érdekében a kormány 5 milliárd forintos állami támogatást biztosít ingyenes szakirányú gépkocsivezető-képzésre, amelyben a NiT Hungary és képző intézménye, a Kamionsuli Kft. aktívan közreműködik a program koordinátorával, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft-vel. A NiT Hungary-be tömörült fuvarozó vállalkozások továbbra is nagy várakozással tekintenek az állami finanszírozású képzési program megvalósulására, és az ipartestület autóbuszos tagsági köre is elégedetten nyugtázta, hogy a turistacélú személyszállítás területén belül a kulturált utascsere feltételeinek kialakítási kötelezettsége immár kormányhatározati szinten jelenik meg.

A találkozó alkalmát kihasználva a NiT Hungary tájékoztatta tagvállalkozásait az új, jelentős versenyelőnyt tartogató ipartestületi szolgáltatása, a jövedéki adó visszaigénylésében való közreműködése részleteiről. A biztosítási terület képviseletében bemutatkozott a NiT-Risk Kft. új egyedülálló, speciálisan a fuvarozói szegmensben tevékenykedő, a NiT-Risk-nél megkötött kötelező és/vagy casco biztosítással rendelkező ügyfelek részére kidolgozott, partnerközpontú minőségi kárrendezési szolgáltatása is. Komoly szakértelmével és gyakorlati hátterével a NiT-Risk a nála megkötött biztosítással rendelkező partnerei számára a belföldi okozott és szenvedett, valamint a nemzetközi okozott károknál a kárrendezésben díjmentes támogatási segítséget nyújt.

A NiT Hungary a közúti fuvarozók versenyképességéért negyed százada tevékenykedő szakmai civil szervezetként, partnerségével és magas szintű érdekérvényesítő képességével továbbra is aktív közreműködője kíván lenni az alágazat fejlődéséneka GDP-hez való hozzájárulás növelése, és a gazdaság erősítése érdekében.

Kövessen minket a Facebookon is!