Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. november 26. 14:34

Karácsony régen és most

Múzeumpedagógiai foglalkozások 13 éves kortól. Eléd varázsoljuk a régmúlt idők karácsonyi asztalát a Cifrapalotában. Miután megbeszéltük a legfontosabb karácsonyi népszokásokat, néhány dísz elkészítésével a 20-21.század ünnepi hangulatát idézzük elő.

Választható kézműves foglalkozások

Recycling-Karácsony 1.                       

Hozz magaddal 3-4 kiégett villanykörtét, és némi újságpapírral, csillámporral és dekupázs ragasztóval, vagy egy- két textildarabbal karácsonyi díszeket készítünk belőlük.

Recycling-Karácsony 2.

Újságból, térképből, háztartási csomagolóból ajándék tasakok készítése.

Mert a pomponból sosem elég

Sapkák, sütik, hópihék és emberfigurák pomponból.

A foglalkozások ára 350 Ft/fő.

Karácsonyi filmek – ingyenes program

2013-ban karácsonyi filmes előadással bővült a Cifrapalota múzeumpedagógiai kínálata. Annak, aki lemaradt most újra lehetőséget biztosítunk a filmes előadások igénylésére, melyet a médiaórák szórakoztató kiegészítésének szántunk. Mind a 2013-as, mind pedig a 2014-es előadások közül lehet választani.

Karácsony sok(k)

A beszélgetéssel egybekötött előadás során, az amerikai tömegkultúra karácsonyi ünnepkörhöz kötődő üzenetét, kliséit, kiüresedett hagyományait vesszük szemügyre, főként kortárs tömegfilmeken keresztül. Mi egy szokványos karácsonyi film mondanivalója, hogyan jellemezhető stilisztikai eszköztára, szereplőgárdája? Találunk-e értéket ezekben a filmekben és a bennük megjelenített szokásokban, vagy ennél valamivel többre vágyunk? A megszokott karácsonyi mozik kínálata mellett van-e más választási lehetőségünk a filmes palettáról?

 

Karácsony sok(k) II.

 

A Karácsony a szeretet ünnepe. A filmalkotókat ez a klisé egyáltalán nem tartja vissza attól, hogy a történetekhez karácsonyi miliőt társítsanak. Sőt. Ezt az üresre járatott gondolatot előszeretettel alkalmazzák mind a vígjátékban, mind a horrorban, mind pedig az akciófilmben. A foglalkozáson e három műfaj legemlékezetesebb karácsonyi témára hangolt példáit elemezzük.

 

Bejelentkezés: Bencsik Orsolya, 76/480-776, [email protected]Kecskeméti Katona József Múzeum „Cifrapalota” Kiállítóhelye│6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.

Kövessen minket a Facebookon is!