Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. november 28. 15:37

Megjelent Farkas Gábor életműalbuma - Ezek tényleg örömvonalak!

Képgaléria
Megjelent Farkas Gábor életműalbuma - Ezek tényleg örömvonalak!
Barátai, kollégái, ismerősei, tisztelői körében tartotta meg könyvbemutatóját Kecskeméten, a zsúfolásig megtelt Három Gúnár Rendezvényteremben Farkas Gábor Ybl-díjas építész. A napokban jelent meg az életművét bemutató exkluzív album, melynek címe Örömvonalak.

Szabó Sándor tárogatómuzsikával „hívogatta” a vendégeket, majd Mikulás Ferenc producer köszöntötte az egybegyűlteket. Mielőtt Kriskó János elkezdte volna a beszélgetést a könyv alkotóival, Csík János énekelt és hegedült, Lukács László pedig táncolt. Szóval kellő hangulatot teremtettek a kecskeméti művészek az Ybl-díjas Farkas Gábor könyvének bemutatójához.

Messziről indult a diskurzus: mikor és miért dőlt el, hogy az építészi pályát választja a könyvbemutató matiné ünnepeltje. Aztán bekapcsolódott az emlékidézésbe az egykori szegedi technikumi iskolatárs, a szintén Ybl-díjas Koczor György, aki nem csak a régi közös történetek elevenített fel, hanem építész barátja munkásságának jelentőségéről is elmélkedett. Borzák Tibor szerkesztő pedig a könyvkészítés kulisszatitkaiba avatta be a közönséget.

Az Örömvonalak című album nem csak külalakjában, hanem tartalmában is formabontó, sokban különbözik a hasonló építész-albumoktól. Farkas Gábor meglepő őszinteséggel mesél magáról az önéletrajzi ihletésű írásaiban és a vele készült mélyinterjúkban. Ami a könyv szerkezetét illeti: tizenöt tematikus fejezet és óriási mennyiségű fotó kapott helyet benne. A kiadvány három színre van hangolva. Farkas Gábor vallomásai, szakmai jellegű írásai, tanulmányai fehér, Borzák Tibor interjúi fekete, Koczor György „közbeszólásai” pedig piros oldalakon olvashatók. Mindezek között a megfelelő helyen az építész pályafutásának fontos dokumentumai bukkannak elő „megsárgult” lapokon. Már ebből sejthető, hogy extravagáns a könyv, melynek súlya is tekintélyes: 2,8 kg. A tervező Borzák Márton grafikusművész, aki nemrég másodszor vehetett át Berlinben Red Dot-díjat, melyet a designerek Oscarjának is neveznek.

Akik látták 2014 őszén Farkas Gábor kecskeméti retrospektív kiállítását, meggyőződhettek arról, milyen gazdag az életműve. Ez most már könyve révén „kézzelfoghatóvá” vált. Talán nem tűnik túlzásnak, hogy a vaskos album oktatási segédanyagnak is kiváló. Már csak azért is, mert ő maga sok fiatalt indított útjára egyetemi oktatóként, és mindig önzetlenül segített tanácsaival a műhelyébe sereglő pályakezdőknek. Sokan nagyra becsülik szívós következetességét, lokálpatriotizmusát, magas szakmai tudását, érzékenységét, emberségét. Farkas Gábor utolérhetetlen eleganciája, természetes lezsersége, csibészes mosolya révén lehetne éppen egy Krúdy-regény szereplője is. Ám neki nem az irodalomhoz, hanem a képzőművészethez van köze. Színes és fekete-fehér grafikáit „örömvonalaknak” nevezi. Nem is lehetett volna más címe a könyvnek.

Kövessen minket a Facebookon is!