Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. december 7. 14:59

Rendkívüli bírságokra számíthatnak a cégek egy önkormányzati félreértelmezés miatt

Egy félreértelmezett törvényi szabályozás miatt rendkívüli bírságokra számíthatnak azok a cégek, melyek az év folyamán a nyomdai árucikkeiket termékként szerezték be és az adott összeget nem szolgáltatásként számolták el a könyvelésükben, hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária. A törvényi anomália már csak azért is furcsa, mert az ÁFA-törvény világosan rögzíti, hogy a nyomdában készült egyes árucikkek milyen esetben minősülnek terméknek és milyen esetben szolgáltatásnak, állítja a tanácsadó cég.

Akárkomoly bírságokra is számíthatnak azok a vállalkozások, amelyek egyes nyomdáktól a megrendelt árut termékként, azaz anyagköltségként és nem szolgáltatásként könyvelték a számviteli nyilvántartásaikban. A probléma abból ered, hogyaz egyes önkormányzati adóhatóságok a nyomdák által a vállalkozások részére előállított egyedi nyomtatványokat nyomdai szolgáltatásnak minősítik az ellenőrzésük során. Érvelésük szerint, amennyiben egy nyomdai anyag csak az adott vállalkozás által használható fel (mert például megjelenik azon a vállalkozás logója), akkor az nem anyagköltségnek, hanem nyomdai szolgáltatásnak minősül.  

Ennek az értelmezésnek azonban ellentmond egy 2004/72. számú NAV adózási kérdés (a nyomdai tevékenységek ÁFA rendszerbeli kezeléséről), mely szerint a nyomda termékértékesítést valósít meg, amennyiben az előállítandó nyomtatványokhoz a nyomda a papír alapanyagot is biztosítja. A hivatkozott adózási kérdés alapján a nyomda tevékenysége abban az esetben minősül szolgáltatásnak, amennyiben az alapanyagot nem a nyomda, hanem a nyomtatványt megrendelő vállalkozás biztosítja, mutat rá a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

Tehát az önkormányzatok jelenlegi álláspontja szerint egy nyomda által előállított, a megrendelő logóját tartalmazó nyomtatvány iparűzési adó szempontjából szolgáltatásnak, ÁFA szempontjából viszont terméknek minősül. „A probléma ebben az esetben abban rejlik, hogy ezt az érvet a számviteli törvény anyagköltségre, igénybevett szolgáltatásokra vonatkozó definíciója nem támasztja alá. Ezen logika alapján ugyanis az önkormányzat akár egy szóróanyag céljából beszerzett, a cég logójával ellátott tollat, vagy egy egyedileg legyártatott irodabútort is szolgáltatásnak minősíthetne, hiszen azt más cég nem tudja felhasználni” – mondta el az eset kapcsán Bagi Márta, a Baker Tilly Hungária adótanácsadási szolgáltatások partnere. Hozzátette az önkormányzatok különös értelmezése feltehetőleg összefüggésben áll azzal a ténnyel, hogy az elszámolt anyagköltség csökkenti az iparűzési adó alapját, míg az igénybevett szolgáltatások elszámolt értéke nem.

Az elmúlt időszak fejleményeiből az már látszik, hogy a könyvkiadói piac országos szinten nagyjából félmilliárd forintos veszteséggel számol a kiadókat sújtó bírság miatt. Egy részük már perli az önkormányzatokat, de kedvezőtlen döntés esetén akár még Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

A szakember felhívja a figyelmet: ha a helyzet nem tisztázódik, akkor az idei iparűzési adó feltöltés 2015. december 20-ai határidejénél célszerű figyelembe venni ezt az értelmezési kockázatot is.  Amíg a helyzet nem tisztázódik, érdemes a megrendelőknek gondoskodniuk az anyagbeszerzésről és ezt követően igénybe venni a nyomda szolgáltatását. A nyomdának pedig ennek megfelelően, nem a „terméket”, hanem a nyomdai szolgáltatást kellene a számláján feltüntetnie.

Kövessen minket a Facebookon is!