Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2016. január 6. 16:14

\"A hegyek szelleme\" - WWF rövidfilm a hópárducokról

"A hegyek szelleme" - WWF rövidfilm a hópárducokról
A nepáli Kancsendzönga Természetvédelmi Területen forgatott felvételek a WWF egyik fajvédelmi küldetését kísérik nyomon. Tudósok, a helyi falvakban élő közösség tagjai és természetvédelmi szakemberek együttműködésében került műholdas nyakörv egy hópárduc nyakába. A küldetés célja információszerzés: a nyomkövetésből származó adatok segítenek feltérképezni az állat vadászterületét, és határokon átívelő mozgását.

A 25 perces film bemutatja a csapat erőfeszítéseit, ahogyan a Föld harmadik legmagasabb hegycsúcsának árnyékában, hirtelen támadt hóviharban a világ egyik legrejtőzködőbb nagymacskáját próbálja becserkészni. Az öt éves, nyakörvezett példány az Omikhangri nevet kapta, a Kancsendzönga régióban található egyik hegycsúcs után.

\"Óriási jelentősége van az új technológiák alkalmazásának az eltűnőben lévő fajok megmentésében. A most kinyert adatok segítségével jobban megismerhetjük ezt a ragadozót, illetve csökkenthetjük a helyi lakossággal való konfliktusait is. Ez utóbbi nagyon fontos szempont: sajnos sok példányt ejtenek el állataikat féltő pásztorok\" - mondta el Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

 

 

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=wN9t3oCpykE&feature=youtu.be

A teljes film: https://www.youtube.com/watch?v=fj8RdwNL-NA&feature=youtu.be

Korábbi cikkeink a témában:

http://wwf.hu/archivum/2015ev/1/gps-el-nyomon-kovetett-hoparduc

http://wwf.hu/fajok_/1/hoparducvedelem-gyerekjatek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!