Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2016. január 8. 22:45 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Szabó Balázs Bandája - Csöndkabát

Képgaléria
Szabó Balázs Bandája - Csöndkabát
Kecskemét - Csöndkabát címmel ad rendhagyó akusztikus koncertet a Hírös Agórában Szabó Balázs Bandája január 25-én, hétfőn 19 órakor. A koncertre már árusítják a jegyeket: a belépődíj 2.900 forint január 15-ig, utána viszont már 3.500 forintba kerül.

A január végi koncert kapcsán újságírókkal találkozott Szabó Balázs csütörtök délután a Hírös Agórában. Újságírói kérdésre elmondta, hogy ugyan nem Kecskeméten született és a családja sem itt él, de második otthonának tekinti a várost. Nem szakadt meg a kapcsolata a Ciróka Bábszínházzal, ahol 7 évig dolgozott, viszont zeneszerzőként közreműködik a Cirókával.

A Csöndkabát című műsor teljesen más lesz, mint amit a közönség korábban megszokott Szabó Balázs Bandájától. Nem csak a hangulatában, és a hangvitelében, hanem új versek megzenésített változatai csendülnek majd fel. Főként Radnótitól, Pilinszky Jánostól és határon túli magyar költőktől. 

- A Csöndkabát azért jött létre, mert azt akartam, hogy a verses estjeimnek legyen valami értelmezhetően körbefogott kerete - mondta.

 

Háttér:

Szabó Balázs a Püspökladány közelében található Tetétlenben nőtt fel. Gyermekkora óta zenél, szülei otthonában mindennapos volt a muzsika, az ének és a tánc. 

Zenei tanulmányait a tetétleni zeneiskolában kezdte, ahol zongorázni tanult. Gitározni kezdett, majd hegedülni. Ütőhangszereken, kobozon, kavalon és furulyán is megtanult játszani, koncertjeire jellemző, hogy sűrűn váltogatja hangszereit: hol gitáron, hol hegedűn, hol kavalon játszik az éneklés mellett. Korán kötődni kezdett a népzenéhez is, első népzenei élményeit falusi lakodalmakban szerezte. A középiskolát a Debreceni Református Kollégiumban végezte.

Előbb leszerződtették a debreceni Vojtina Bábszínházhoz, amelynek három évig volt a tagja, majd Kecskeméten volt társulati tag a Ciróka Bábszínházban. Pécsett a Bóbita Bábszínházban is dolgozott. Első lemezét, amely Faludy György erotikus verseire épült, egy színész kollégájával készítette el, s a Testek vonzásában címet kapta.

2005-ben elhagyta Debrecent, ekkor szerződött el a kecskeméti Ciróka Bábszínházhoz, ahol hét évadban volt állandó tagja a társulatnak. De itt már nem csak színészként vett részt a színház működésében: az évek alatt több darabot is rendezett a Cirókának, illetve zeneszerzőként is közreműködött. Még 2005-ben, Kecskeméten megismerkedett Kőházy „FankaDeli\" Ferenccel, akivel röviddel ezután megalapították a Suhancos nevű magyar underground zenekart. Két albumot készítettek: a 2007-es Üzenetrögzítő és a 2009-es Jól tévedni ember dolog címűt, de Szabó Balázs időközben ül.dög.élek címmel elkészített egy szólólemezt is. 2009-ben a Suhancos feloszlott, és Balázs megalapította saját zenekarát, a Szabó Balázs Bandáját. Két stúdióalbumuk jelent meg: 2010-ben a Megcsalogató és 2011-ben az Átjárók című dupla album, illetve 2012 végén a harmadik nagylemez beharangozójaként Közelebb címmel egy EP (középlemez).

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!