Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2016. január 11. 10:12 | Szerző/forrás: http://hiros.hu/

Menekülnek a svédek a Svédországból

Menekülnek a svédek a Svédországból
Miközben köztudottan rekordszámú migráns érkezett Svédországba 2015-ben, 160 éve nem látott tömeg hagyta el az országot egyetlen év alatt. A legutóbbi tömeges kivándorlás 1850 és 1930 között sújtotta Svédországot, akkor évente közel 50 000 ember hagyta el szülőföldjét a munkanélküliség és a gyenge terméshozamok miatt.

2015-ben azonban megdőlt a korábbi ötvenezres rekord: a statisztikai hivatal szerint 51 237 ember hagyta el Svédországot, igaz, ebben az összesítésben azok is szereplenek, akik svéd állampolgárként visszatértek korábbi szülőföldjükre, vagy más országokba. Maria Solevid politológus szerint

\"a kivándorlók aránya a svéd lakosság egészében nem olyan nagy, mint a 1800-as években. De az tény, hogy Svédország ma is egy kivándorló-ország.\"

A hivatalos statisztikák egy non-profit szervezet segítségével követik a közzétett adatokban, hogy melyek a legnépszerűbb célok a svédek körében, és a tavalyi adatokból meg is jelentettek egy listát a legnépszerűbb svéd áttelepülési célokról.

A lista elején az Egyesült Államok szerepel 150 000-nyi kitelepült svéddel. Nagyjából 90 000-en élnek az Egyesült Királyságban, és egy hasonló lélekszámú diaszpóra él a napfényes Spanyolországban. A szintén meleg éghajlatú Thaiföld, Francia-, és Olaszország is a legkedveltebb 10 áttelepülési desztináció között van a svédeknél.

A már idézett göteborgi politológus szerint valami elképesztően keveset tudnak a kitelepülők döntésének hátteréről, de az ő csapatának az a célja, hogy ezt kiderítse.

Annak ellenére azonban, hogy rekordot döntött a Svédországból irányuló kivándorlás, a tömeges bevándorlás miatt - csak 2015-ben 163 000 ember kért menedékjogot Svédországban - Svédország a történelme során még ebben az évben elérheti a tízmilliós lélekszámot.

Kövessen minket a Facebookon is!