Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2016. január 11. 15:24

A láncon tartott kutya időzített bomba

Képgaléria
A láncon tartott kutya időzített bomba
Sok kutyatartó nem biztosít megfelelő életteret állata számára. Az állandó láncon tartás a kutya viselkedésében olyan maradandó idegrendszeri torzulást okozhat, mely a környezete számára súlyos veszélyek forrása lehet. A 2016 januártól szigorodó állatjóléti, állattartási szabályokat az állatvédő szervezetek örömmel fogadták, azonban van olyan állattartó, aki a szabályváltozásról másként vélekedik.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint, ha valaki úgy tart állatot, hogy az maradandó károsodást szenved el, akkor börtönnel büntethető bűncselekményt, állatkínzást követ el. - Nyáron találtunk olyan kutyát, amelynek a lánca felcsavarodott a karóra, a kutya mozdulni sem tudott, hőgutát kapott és elpusztult. Télen egy kikötött kutya odafagyott a földhöz – mesélte az állatvédő az elrettentő eseteket.

Láncra vert idegbeteg
Az ingerszegény környezetben tartott kutya frusztrálttá válhat, amitől előbb - utóbb idegbeteg lesz. A legtöbb kutyaharapás házon belül vagy ház körül történik, legtöbbször olyan kutya által, melyet gazdája nem megfelelően tart, tehát a rosszul tartott kutya alapvetően időzített bomba is egyben.

Minden felelősség és kötelesség a gazdáé
Az állattartás megfelelő szintjéhez nem kellenek nagy dolgok. Apróságok teszik állatbaráttá az állattartót. A kutyák megfelelő tartásához három alapvető dolog szükséges: megfelelő tartási hely, a költségek fedezéséhez anyagi forrás, az állattartáshoz a tartó részéről megfelelő mennyiségű idő, hogy a háziállattal tudjon foglalkozni, hangoztatja Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa. Lánc helyett kennel, bezártság helyett rendszeres séta és az állattal való időtöltés létfontosságú, ismertette az állatvédő.

Kövessen minket a Facebookon is!