Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2016. január 13. 22:46 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Csak februártól nyomoznak a magyar rendőrök a halálfurgon ügyében

Csak februártól nyomoznak a magyar rendőrök a halálfurgon ügyében
Még tart annak az irathalmaznak a lefordítása, amelyet novemberben kapott meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) az osztrák hatóságoktól az ausztriai A4-es autópályán otthagyott furgonban talált, 71 bevándorló halálával végződött augusztus végi esettel összefüggésben - tájékoztatta a Magyar Időket az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. (Fotó: MTI)

A hivatalos fordítással néhány héten belül végeznek, a nyomozás tehát februárban elkezdődhet, de még tanulmányozni kell a dokumentumokat. 

Mint ismert, az osztrák A4-es autópályán 2015. augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából hetvenegy menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A furgonban összezsúfolt emberek megfulladtak, az embercsempészek pedig elmenekültek. Később kiderült, hogy az áldozatok már a magyarországi útszakaszon meghalhattak.

Korábban hírportálunk is megírta, hogy Kecskemétről szervezték a halálkamion útját. A tragédia bekövetkezte után pedig a Kecskeméti Járásbíróságon helyezték előzetes letartóztatásba a csempészbandának azt a részét - irakiakat, afgánokat és bolgárokat -, akik a migránsok halálához is vezető utat szervezték.

Az ügyben egy ideig párhuzamosan nyomoztak a magyar és az osztrák hatóságok. Mivel azonban az esettel kapcsolatos több cselekmény is Magyarországon történt, valamint négy gyanúsítottat a magyar hatóságok vettek őrizetbe, az osztrák igazságügyi tárca hivatalos megkeresésben ajánlotta fel Magyarországnak a büntetőeljárás lefolytatását.

A nyomozás befejezését követően várhatóan a Kecskeméti Törvényszéken fogják tárgyalni majd a büntetőpert.

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!