Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2016. január 14. 23:35 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Jó tanácsok a téli közlekedéshez

Jó tanácsok a téli közlekedéshez
Jó tanácsokat adott a téli közlekedésben résztvevőknek a lakosság tájékoztatását kiválóan, folyamatosan és naprakészen ellátó Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

A téli közlekedés teljesen más mentalitást és fokozottabb figyelmet igényel a résztvevőktől. Több türelemre, toleranciára, megfontoltságra van szükség, adott esetben hosszabb menetidővel kell számolni, mint máskor.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága összegyűjtött néhány jó tanácsot, melyet ilyenkor érdemes betartani:

A köd, a szitáló hó, a csúszós utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és a reggeli órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és csúszós utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván.

2. A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérővezetéstechnikát igényelnek.

3. A pára, a köd erősen rontja a távolságbecslő képességet, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolabbinak látjuk.

4. Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, és egy esetleges rossz manőverezés esetén a hibák könnyebben korrigálhatóak.

5. A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon, nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amilyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 C0fok alatt már nem teljesíti feladatát.

6. Amennyiben külföldre tartunk, az utazást megelőzően tájékozódjunk, hogy az érintett, és a célállomás szerinti országban vezettek-e be olyan jellegű korlátozást, amely például a téli gumik, vagy a hólánc kötelező használatára irányul. Ha igen, akkor a szükséges felszerelések nélkül ne induljunk útnak, mert ezek meglétét akár az adott ország területére való belépésnek is a feltételévé tehetik.

7. Havas, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll, vagy folyik a víz, nehezebb az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhet.

8. Egyes utakon számítani kell arra, hogy megjelenhet a járművek, mezőgazdasági gépek által felhordott sár, amely csúszóssá teheti az utakat!

9. Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is. Érdemes tájékozódni az Útinformnál az út - és időjárási viszonyokról.

10. Az országos médián kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!