Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2016. január 15. 23:44

Átadták az idei „Keresztény Közéletért” emlékérmeket

Képgaléria
Átadták az idei „Keresztény Közéletért” emlékérmeket
Kecskemét – Idén négy orvos vehette át a „Keresztény Közéletért” emlékérmet. A díjakat péntek este, a Bozsó Gyűjtemény dísztermében rendezett ünnepségen adták át Mák Kornél alpolgármester jelenlétében. Idén dr. Ábrahám György, dr. Kishonti Roland, dr. Szajki Károly és dr. Velkey György részesülhetett a rangos elismerésben.

Az évente kiosztásra kerülő elismerést dr. Varga László (1910-2003) kereszténydemokrata politikus és drámaíró emlékére alapította a Keresztény Közéletért Alapítvány. A domború felületű emlékérmen is az ő portréja látható.

A kitüntetést minden évben olyan, a közéletben szerepet vállaló vagy vállalt embereknek ítélik oda, akik a keresztény közéletiséget hitelesen, magas színvonalon képviselik vagy képviselték. A szervezők tavaly pedagógusok, 2016-ban orvosok keresztény hiten alapuló közéleti tevékenységét ismerték el a díjjal.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Ivanics István, a Keresztény Közéletért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az est zenei élményét a Kodály Zoltán Ének-Zenei Iskola Aurin leánykara adta Durányik László vezényletével. Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármesterének bevezetőjét követően dr. Kishonti Roland tartott képes beszámolót az általa vezetett afrikai (kameruni) katolikus kórházban sebészként végzett szolgálatáról. Dr. Velkey György, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának igazgató főorvosa - az egyik díjazott - mondott ünnepi beszédet, melyben párhuzamot vont az orvoslás és a keresztény szolgálat között. A díjakat Ivanics István kuratóriumi elnöktől vehették át a keresztény hitben járó jeles egészségügyi szakemberek.

Az idei kitüntetettek:

Dr. Ábrahám György bajai háziorvos 

Dr. Kishonti Roland kórházvezető orvos (Kamerun)

Dr. Szajki Károly sebész-gasztroenterológus főorvos, Bács-Kiskun Megyei Kórház (Kecskemét)

Dr. Velkey György, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának orvos-igazgatója

A díjazottakról:

Dr. Ábrahám György (79) Szegeden született. Orvosi tanulmányait is ott folytatta, 1968-ban szerzett diplomát. 1972-ig a bajai Szent Rókus Kórházban dolgozott, majd körzeti orvosi megbízást kapott. Praxisát mindmáig gyakorolja.

Személye egybeforrott a betegek és lakókörnyezete, és az őt körülvevő társadalom önzetlen szolgálatával. Baja-szerte és a környező településeken is úgy tekintenek rá, mint akihez mindig bizalommal lehet fordulni, és akitől nemcsak orvosi segítséget, hanem megértő emberi szót is kaphatnak a rászorulók.

Dr. Kishonti Roland (47) Kecskeméten született. A Katona József Gimnáziumban eltöltött négy esztendő (1983-1987) után a Szegedi Orvostudományi Egyetemen vehette át orvosi diplomáját 1993-ban. A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának gyermeksebészetén kezdte munkáját. Időközben szoros kapcsolatot alakított ki a Fokoláre Mozgalommal, melynek belső tagja lett. 2005 óta az általuk létrehozott kórházban (\"Mary Health of Africa\" General Hospital) szolgál Kamerunban, Fontem településen. Kishonti Roland ma orvos-igazgatója a fontemi kórháznak.

Sokan fordulnak meg itt a világ minden pontjáról néhány hétre vagy akár hónapra, így – bár földrajzilag meglehetősen elszigetelten élnek a világtól –, mégis sokféle emberrel állnak kapcsolatban. Szerény jövedelemből kell fenntartania magát, és a kórház finanszírozása is állandó küzdelmet ad számára.

Dr. Szajki Károly (60) Törökszentmiklóson látta meg a napvilágot. 1964 óta él Kecskeméten. Középiskolai tanulmányait 1970 és 1974 között a Piarista Gimnáziumban végezte. Érettségi után orvosi tanulmányait – „világnézeti éretlensége okán” csak egy évvel később, 1975-ben kezdhette meg Szegeden. Diplomáját „Summa cum laude” minősítéssel 1981-ben vette át. 1985-ben általános sebészetből szakvizsgázott jeles eredménnyel. 

Egyetemi pozícióra „világnézeti okok miatt” nem pályázhatott. Végzése évében Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kórházban helyezkedett el és azóta is ez a munkahelye.

Számos orvosi szakmai bizottságban vállal tagságot, részese a KDNP Egészségügyi Szakbizottságának.

Harmincéves kimagasló szakmai és tudományos tevékenységéért 2015-ben „Kecskemét Város Egészségügyéért” Díjjal tüntették ki.

Dr. Velkey György Miskolcon született 1961-ben. 1976-tól ’80-ig a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója volt. 1980 és ’86 között a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karának hallgatója. 2004-ben a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjában folytatott tanulmányokat, 2008-ban szerzett diplomát.

Szakmai képesítései: csecsemő és gyermekgyógyászat 1990; aneszteziológia és intenzív terápia 1994, csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív terápia 2009

Eddigi munkahelyei: Debreceni Orvostudományi Egyetem (DOTE) Gyermekklinika, Debrecen (1986-1995), klinikai orvos, egyetemi tanársegéd, osztályvezető egyetemi tanársegéd; Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, Budapest (1996-), osztályvezető főorvos, orvos-igazgató, főigazgató; Magyarországi Református Egyház Mosdósi Tüdő- és Szívkórház, főigazgató (2006-2007); Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvár, főigazgató helyettes (2007); Jelenlegi munkahely, beosztás: Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, főigazgató

Kép és szöveg: Tódor Norbert

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház