Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2016. január 21. 09:01 | Szerző/forrás: http://hiros.hu/

SZEM-FÜL-LES, avagy mi kapcsolta ki a népet 2015-ben? III. - A Katona József Könyvtár

SZEM-FÜL-LES, avagy mi kapcsolta ki a népet 2015-ben? III. - A Katona József Könyvtár
Izgalmas év volt a tavalyi, volt mit a tejbe aprítani. Kiváló filmek, nagy bulik és remek olvasnivalók szolgálták a tökéletes kikapcsolódást. Utánajártunk, melyek voltak ezek, és azt is megtudakoltuk az illetékesektől, mi vár ránk 2016-ban. Ramháb Máriát, a Katona József Könyvtár igazgatóját kérdeztük a legolvasottabb és legjobban várt könyvekről, a technikai újításokról.

- Melyek voltak a legsikeresebb, legtöbbek által kölcsönzött könyvek 2015-ben?
- 2015-ben a Jeff Kinney sajátos humorral megírt, tréfás rajzokkal illusztrált, Egy ropi naplója c. sorozat köteteit kölcsönözték a legtöbben, a 9 részt összesen több mint 1300 alkalommal. Továbbra is a kölcsönzési lista elején találjuk a kötelező olvasmányokat – többek között Gárdonyi Géza, Mikszáth Kálmán műveit –, évek óta nagyon sokan kíváncsiak Leiner Laura A Szent Johanna Gimi c. sorozatára, de száz fölötti érdeklődőt vonzott az Ötven árnyalat-trilógia is. Az ismeretterjesztő művek közül sokan keresték az útikönyveket, a kölcsönzéseink alapján a legnépszerűbb úti cél Olaszország volt.

- Melyek voltak a legkülönlegesebb rendezvények/események 2015-ben?
- Az év kiemelkedő eseménnyel kezdődött, hiszen könyvtárunk elnyerte a Könyvtári Minőségi Díjat, melyet január 22-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adtak át a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepségen.

\"\"A nyár nagyon kedves, sok élményt adó színfoltja volt 40. országos Kincskereső-tábor, ahol a közös alkotómunka mellett sor került arra a jubileumi találkozóra, ahol a négy évtized alatt velünk dolgozó felnőtteket köszönthettük.

Az év során újabb nyolc könyvtárátadásra került sor a kistelepüléseken, illetve megújult a Ménteleki fiókkönyvtárunk is. Új könyvtári szolgáltatásként kezdődött meg az ötezer lakos alatti kistelepüléseken a KönyvtárMozi  sokak örömére.

Kiemelkedő esemény volt ebben az évben is az Országos Könyvtári Napok, amely 15. éve zajlik egyre nagyobb érdeklődéssel. Ezúttal több mint 2000 könyvtár 7000- nél is több programmal várta a résztvevőket. Kecskeméten a Könyves Vasárnapon hagyományosan éjfélig volt nyitva a könyvtár. A rossz idő ellenére is több mint ezren látogattak meg bennünket és örömmel kapcsolódtak be a közös ünneplésbe. November 3-án az Informatikai és Könyvtári Szövetség 25. éves jubileumi ünnepsége zajlott szervezésünkben, mivel a könyvtárakat tömörítő szakmai szervezet megalakulása is Kecskeméten volt. 

- Melyek a legjobban várt könyvek 2016-ban?
- Többen érdeklődtek már Bereményi Géza verseskötete iránt, amelynek megjelenését január végére ígérte a kiadó. A kisebb gyerekek Egy ropi naplója sorozatának újabb köteteit várják, nagyon kíváncsiak a Lengemesék téli történeteire, a nagyobbaknak Berg Judit Rumini-sorozatának befejező része és Nyulász Péter Balatoni-trilógiájának utolsó kalandjai jelentenek majd kitűnő olvasmányélményt. Természetesen a Minecraft, Star Wars, LEGO témájú könyvek, valamint az aktuális mozifilmekkel kapcsolatos ún. filmkönyvek megjelenését is fokozott várakozás előzi meg. Katona Józsefről két tanulmánykötet is készülőben van, ami várhatóan az ősz folyamán kerül a könyvesboltokba, könyvtárakba.

- Mit ajánl a kínálatból egész évre, illetve a közeljövőben?
- Egész évre szóló olvasnivalót kínál könyvtárunk új szolgáltatása, a Petőfi népe című napilap digitalizált változatának böngészése a hungaricana.hu oldalon, ahová a www.bacstudastarportálunkon keresztül is el lehet jutni.   Bármilyen szóra, névre kereshetünk, egyelőre 1950-2003-ig  az újság 120 ezer oldalában.

A közeljövőben folytatódik a \"Nem középiskolás fokon...” című ismeretterjesztő előadássorozatunk, amelynek előadásai népszerű történelmi, irodalmi témákhoz kapcsolódnak.

Kiemelkedő jelentőségű Katona József születésének 225. évfordulója, ennek emlékére egész évben több alkalommal kerül sor különböző rendezvényekre minden korosztálynak. Érdemes a könyvtár portálján rendszeresen tájékozódni, mivel igen sok eseményt kínálunk az érdeklődőknek folyamatosan.

 

- Hogyan alakult a látogatottság 2015-ben az előző évhez/évekhez viszonyítva?
- Évek óta kitartóan látogatják a könyvtárat az emberek, így 2015-ben is nagyon sokan, közel 430 ezren kerestek fel bennünket számtalan szolgáltatásért.

- Hogyan tudja tartani a könyvtár a lépést a technikai fejlődéssel (e-book)?
- Természetesen könyvtárunk is rendelkezik e-book olvasóval, kiadványokkal. Egyelőre nem mutatkozik olyan érdeklődés erre a szolgáltatásra, amit ne tudnánk kielégíteni. Könyvtárunk  eddigi digitalizálási tevékenysége során 550 GB adatot hoztunk létre, nem számolva a megyei napilap 1.5 TB adatmennyiségét. Jelentős számítástechnikai kapacitásra van ahhoz szükség, hogy szolgáltatásainkat fejleszteni és biztonságosan tárolni tudjuk. Reméljük rövidesen lesznek újra pályázati források erre a célra is.

Kövessen minket a Facebookon is!