Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2016. január 26. 22:53 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Kecskeméti Református Gimnázium - Félévzáró börzsönyi kirándulás

Képgaléria
Kecskeméti Református Gimnázium - Félévzáró börzsönyi kirándulás
A karácsonyi szünet után egy három hetes nagy rohammal véget ért az iskolákban az első félév. A Kecskeméti Református Gimnázium diákjai, Zajacz Lajos tanár úr ötletére egy börzsönyi téli túrával ünnepelték meg a félévzárást január 23-án, szombaton.

Többször szerveznek egy tanév során olyan kirándulást a Refiben, amelyen a diákok, a szüleik és a tanáraik is részt vehetnek. „Fontos közösségformáló erő ez a diák-szülő-iskola háromszögben. Van, hogy sisakos, lámpás, kúszós-mászós barlangtúrát szerveznek így a kollégáim, vagy teljesítménytúrán vesznek részt a gyerekekkel, ahová a szülők is jelentkezhetnek, vagy egyszerűen csak kiszellőzetik magukat, kicserélik a tüdejükben a levegőt, mint ahogy ezen a hétvégén is történt.\" - tudtuk meg az iskola igazgatójától, Szenes Mártonnétól.

„Izgatottan figyeltük egész héten az időjárás-előrejelzést, nagyon nagy hideget jósoltak erre a napra a meteorológusok. Szerencsére a gyerekek megfogadták tanácsainkat, nagyon rétegesen öltöztek és mínusz 5 foknál nem is nagyon volt hidegebb. Igazi verőfényes téli túranap lett ez a szombat, így minden különösebb nehézség nélkül tudta teljesíteni a 40 fős csapat a Nagymaros és Zebegény közötti 12 kilométeres távot\" - mondta Zajacz Lajos tanár úr a túra szervezője. „Persze tanulás ez is. Tanulás, mert megtapasztalás. Annak a hatosztályos gimnáziumunkba járó kisdiákunknak, akinek ez volt élete első túrája, biztosan teljesen új élményeket nyújtott. Megtapasztalta, milyen hosszan kint lenni a hidegben; milyen a jeges lejtőn segíteni egymást; milyen egy jó közösség.\"

„Régi-régi szép könyvélményem így foglalja össze ezt a leckét\" - veszi át a szót Labancz István, az egyik kísérőtanár. „Hegyhágásnak a legkisebb erőfeszítéssel menjen neki az ember. Legjobb, ha természeted szabja a léptedet. Ha elfog a türelmetlenség, szaporázd. Ha fogy a szusz, aprózd. Türelmetlenség és zihálás között billeg itt az egyensúly. S mikor már nem jár az eszed előtted, nem lesz minden lépésed egy-egy célravezető eszköz, hanem egy-egy cél, nem is akármilyen. Ni, ennek a levélnek csipkés a széle! Ez a kő laza! Innen nem olyan jól látom a havat, pedig közelebb jutottam hozzá! Ilyesmiket észlelsz pillanatról pillanatra. Nem érdemes örökké a jövőbe tenni a célt. Az élet a hegy oldalában burjánzik, nem a csúcsán. Persze csúcsa nélkül nem érted a hegy oldalait sem. Azokat a csúcs határozza meg.\"

A tavaszi túraidényben mátrai egynapost, egy Gerecse 50 teljesítménytúrát és egy 3 napos börzsönyi terepgyakorlatot terveznek a Refiben.

Sipos Rita Veronika 9. osztályos tanuló beszámolója a kirándulásról ITT olvasható.

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!