Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. január 27. 22:11 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Előzetesben maradnak a rendőröket dobáló migránsok és a barátját leszúró nő

Előzetesben maradnak a rendőröket dobáló migránsok és a barátját leszúró nő
A Kecskeméti Törvényszék két büntetőügyben is helybenhagyta szerdán a Kecskeméti Járásbíróság azon határozatait, amelyekben egy hónapra elrendelték a gyanúsítottak letartóztatását - közölte hírportálunkkal Dr. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője.

A Kecskeméti Törvényszék helybenhagyta a Kecskeméti Járásbíróság azon határozatait, melyekben előzetes letartóztatásba helyezte azt a 10 menekültügyi őrizetest, akik rendőrökre és a biztonsági személyzetre támadtak. Mint ismeretes, a járásbíróság 14 személy előzetes letartóztatását rendelte el (szökésük, elrejtőzésük, illetőleg az eljárás jogellenes befolyásolásának veszélyére figyelemmel), közülük azonban négyen nem fellebbeztek a döntéssel szemben.

A megalapozott gyanú szerint 2016. január 15. napján 16 óra 51 perckor a Kiskunhalas, Szegedi út 73-75. sz. alatti volt Gábor Áron laktanyában található BM BÁH Menekültügyi Őrizetes Befogadó Központban elhelyezett menekültügyi őrizetesek közül 2 iraki gyanúsított az őrzött terület közepén lévő közösségi konténerben, az internet-elérést biztosító számítógépek melletti területen, a gépek használata miatt szóváltásba keveredett, majd összeverekedtek. A két személyt a helyiségben tartózkodó hivatásos állományú rendőrök és fegyveres biztonsági őrök szétválasztották és az elkülönítő helyiségbe kísérték, ennek során egyikük a rendőri intézkedésnek ellenállt, a szabályszerűen eljáró rendőrök felé támadó mozdulatokat tett az udvaron. A rendőrök intézkedését és hivatalos eljárást látva, azon felháborodva az őrzött területen maradt személyek közül kb. 25-30 fő az elkülönítő helyiség előtti elválasztó kerítésnél gyülekezett tiltakozva a jogszerű intézkedés ellen. 16 óra 54 perckor a csoport tagjai a kerítést elkezdték rázni és agresszív magatartást tanúsítottak. Mivel cselekményüket nem hagyták abba, ezért az őrzött területen tartózkodó fegyveres biztonsági őrök közül egy fő a rendszeresített könnygázszóró palackjával vegyi kényszerítő eszközt alkalmazott, hogy a tömeg hagyja el a helyszínt és szüntesse be az agresszív magatartását. A tömegből 5-10 fő a könnygáz hatására elhátrált a kerítéstől, a többiek azonban továbbra is a kerítés mellett maradtak és agresszív magatartást tanúsítottak, akik ellen ekkor az őrzött terület kerítésén kívül tartózkodó hivatásos rendőr alkalmazott vegyi kényszerítő eszközt. A külföldiek ekkor elhátráltak a kerítéstől, de közülük legalább 15 fő az udvaron található murva kavicsaival elkezdte dobálni mind a kerítésen belül, mind az azon kívül tartózkodó hivatásos rendőröket és fegyveres biztonsági őröket.

Az elkövetők dobálásban megnyilvánuló cselekménye körülbelül 5 percig tartott és ennek hatására a szolgálati személyek elhagyták az őrzött területet, hogy védő eszközöket, sisakot és pajzsot vegyenek magukhoz, valamint kimenekítették a külföldiek ellátását végző szociális munkásokat.

Mivel két szociális munkás az közösségi helyiség konténerének másik oldalán található konténerben rekedt, ezért a Készenléti Rendőrség egy bevetési csoportja 17 óra 10 perckor bement az őrzött területre és kihozta ezen személyeket. A rendőrök jogszerű intézkedésén a korábbival megegyező személyazonosságú külföldiek ismét feldühödtek és 17 óra 12 perckor újra elkezdték dobálni az őrzött területen kívüli hivatalos személyeket. Egyikük vasból készült drótkeretet dobott át a kerítésen, amellyel eltalált egy intézkedő rendőrt, akit sisakja és pajzsa védett meg a sérüléstől. Az agresszív magatartást 17 óra 18 perc körüli időben abbahagyták a külföldiek, többek között a helyszínre érkező rendőri megerősítő erő látványának hatására.

A gyanúsítottak megalapozottan gyanúsíthatóak csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével.

A Kecskeméti Törvényszék - helyes indokainál fogva - helybenhagyta a Kecskeméti Járásbíróság azon határozatát, melyben egy hónapra elrendelte annak a 23 éves kecskeméti nőnek letartóztatását, akit emberölés bűntettének kísérletével gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú lényege szerint a gyanúsított  megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2016. január 17-én 22 óra tájban egy lajosmizsei családi ház szobájában a szakítást kilátásba helyező barátjával kialakult veszekedés során - a magával a helyszínre vitt 18 cm pengehosszúságú ún. túlélő tőrrel - megszúrta barátjának derekát, májtájékát, fülét, jobb combját és megsebesítette jobb kezét és arcába paprika spray-t fújt. A sértett test-szerte jelentősen vérző sérüléseivel a szomszédos házba menekült, ahonnan a mentőket értesítették, majd erősen kivérzett életveszélyes állapotban kórházba került. A sértett életét a gyors és szakszerű orvosi ellátás mentette meg. A cselekményt követően a gyanúsított öngyilkossági szándékkal önmagának két hasi szúrt sérülést okozott, a helyszínre érkező mentők kórházba szállították, ahol jelenleg is kezelés alatt áll, sérülései nem életveszélyesek.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a gyanúsított esetében fennáll a szökés elrejtőzés, illetőleg a bűnismétlés veszélye.

(keol.hu)

 

Kövessen minket a Facebookon is!