Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. január 27. 22:28 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Lovaglást tanuló iskolások félévzárása a Hírös Lovardában

Képgaléria
Lovaglást tanuló iskolások félévzárása a Hírös Lovardában
Félévzárást tartott a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola a Nemzeti Lovaskultúra oktatásban részesülő tanulónak január 27-én (szerdán) reggel a Hírös Lovardában.

Az iskolai tanórák, konkrétan a testnevelés óra keretében megvalósuló lovaglás és lovaskultúra-oktatás tantárgy ma már olyan eleme az oktatásnak, mely egy „társállat\" segítségével az élményszerű tanulás és megismerés folyamatát helyezi előtérbe. Miközben kapcsolódik több műveltségi terület fejlesztési területeihez, valamint sajátos közegben segíti az életkornak megfelelő nevelési célok elérését, és egyéb kulcskompetenciák fejlesztését. A lovaskultúra-oktatás ezeken felül alkalmas az egyéni sajátosságokra épülő differenciált tanulásszervezés és bánásmód megvalósítására is, a tanuló képességeihez mérten. Az alapvető képességek, készségek, kompetenciák fejlesztésében a tanulói tevékenységekre épít. A tantárgy célja a fent meghatározottakon túl az öröm- és élményszerzési lehetőség biztosítása is - hangzott el a félév zárás során, melyen a szülők is résztvettek.

A kecskeméti B Tóth Ferenc építész által megálmodott és létrehozott Hírös Lovardát már 2010 szeptemberében azzal a céllal nyitották meg, hogy itt oktathassák a kecskeméti iskolákba járó kisgyermekeket lovagolni. Eleinte ez csak részben valósulhatott meg: kezdetben ugyanis a Vásárhelyi Pál Általános Iskola egy osztálya, valamint a református iskola alsó tagozatosainak egy része tanulhatta a lovaglás alapjait a városszéli lovardában.

Áttörést jelentett viszont, amikor két éve, 2014. február 19-én egy rendhagyó kecskeméti tanrendi lovas órán Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy kezdeményezi Magyarországon az iskolák tanrendjébe beilleszthető lovas oktatást. Budai Gyula bejelentését támogatta a jelen lévő Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő, aki akkor Kecskemét polgármestere volt, valamint Szemereyné Pataki Klaudia (akkor országgyűlési képviselő, Kecskemét alpolgármestere), Györgyiné dr. Koncz Judit, a KLIK Kecskeméti Tankerület vezetője, Dallos Gyula mesteredző, a magyar lovassport örökös bajnoka, örökös magyar díjlovagló bajnok, és Dr. Salacz László, aki akkor az 1. számú Bács-Kiskun megyei választókerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltje volt. 

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!