Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. január 27. 22:36 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja – megemlékezés a Mezei utcában

Képgaléria
A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja – megemlékezés a Mezei utcában
Kecskemét - A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja, az auschwitz-birkenaui haláltábor 1945-ös felszabadításának 71. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott Kecskemét MJV Roma Települési Nemzetiségi Önkormányzata január 27-én délután 17 órakor a Mezei utcai Közösségi Házban.

A megemlékezésen Kovács János, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnök-helyettese köszöntötte a megjelenteket. Köztük dr. Salacz László országgyűlési képviselőt, dr. Szeberényi Gyula Tamást és Mák Kornélt, Kecskemét alpolgármestereit és Radics Kálmánt, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökét.

Közösen elénekelték a Himnuszt, cigányzenekar játszotta el a „Szomorú vasárnap\" című, Seress Rezső által komponált tragikus világslágert, majd Mák Kornél emlékezett meg a holokausztról.

 

Mint elhangzott, 1944 tavaszán Kecskeméten kegyetlenül végrehajtották a helyi közigazgatás dolgozói a gettósítási rendeletet, majd a csendőrség segítségével vagonokba zsúfolták a kecskeméti és a környékbeli zsidókat, valamint cigányokat, és többségüket Auschwitzba deportálták.

A program folytatásaként Radics Kálmán mondott ünnepi beszédet, végül újabb cigányzenekari muzsika és egy vers zárta a megemlékezést.

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!