Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2016. február 1. 13:26

A MACI bemutatja: segíthetünk egymásnak

Képgaléria
A MACI bemutatja: segíthetünk egymásnak
A MACI - magyar civilszervezetek 2016. február elsejével induló kampányában azt mutatja be, hogy számos olyan személyes probléma merül fel hétköznapi életünk során, amit az állami, önkormányzati ellátórendszer és a piaci szféra nem, hanem a civilszervezetek által kezdeményezett programok tudnak megoldani. A kampány során személyes történeteket mutat be a MACI, négyet mozgóképes és többet írott formában. A mozgóképes történeteket hetente publikálják a www.sziamaci.hu és a MACI Facebook oldalán (www.facebook.com/sziamaci).

Az első történet egy édesanyáé (www.sziamaci.hu), aki még csak nem is egy speciális problémára keresett megoldást. A kisgyermekes anyaság árnyoldalairól kevesen beszélnek, és még kevesebben próbálják a fölmerült problémákat megoldani.

Blanka háromgyermekes anya, akinek legkisebb gyermeke jóval az első kettő után érkezett a családba. A babavárás idején szembesült azzal, hogy ismét vissza kell térnie a kismama lét monotonitásába, és olykor magányos létformájába. Igaz, hogy a gyermeknevelés számtalan öröm forrása, mégis gyakran extrém terhet ró az anyákra, akik velük együtt élő nagycsalád híján sokszor semmiféle segítségre, társra nem számíthatnak ebben a feladatban. Az elszigeteltség, és az egyhangúság pedig nemcsak szorongást okozhat bennük, de nehezíti a munkába, és a közösségi életbe való visszatérést is.

Blanka nem törődött ebbe bele, és más sorstársakkal összefogva létrehozta az Anyahajó Anyaközpontot, ahol együtt alakítják ki maguknak, hogy hogyan élhetnek a kisgyermek mellett is aktív és közösségi életet. Ebben a csoportban az anyukák megoszthatják egymással problémáikat, tapasztalatot cserélnek, és számos olyan foglalkozást szerveznek, amit gyerekkel, vagy éppen gyerek nélkül tudnak élvezni.

De Blanka története csak egy példa a sok közül. A kampány során további történeteket is megmutat a MACI, remélve, hogy ezeken a példákon keresztül egyre világosabbá válik, hogy miért olyan fontosak az alulról szerveződő kezdeményezések, a civil szektor felől érkező válaszok, és ezek hogyan képesek egy-egy ember életét, személyes történetét megváltoztatni. Mit tehet egy civilszervezet egy gyógypedagógusért, aki autistákat fejleszt? Vagy éppen hogy tudja megváltoztatni egy borsodi faluban élő ember életét? Ezekre ma már több példa van, és ezeket a MACI most közelebb hozza a nyilvánossághoz.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület