Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 2. 21:23 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Szexuális erőszak Kecskeméten és Kiskunhalason

Szexuális erőszak Kecskeméten és Kiskunhalason
Két szexuális erőszak ügyében is tárgyalást tűzött ki keddre a Szegedi Ítélőtábla. Mindkettő gyermekek sérelmére történt: az egyik Kecskeméten, a másik pedig Kiskunhalason.

Folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék N. Pál (1959 - kecskeméti lakos) vádlottat, és ezért őt 12 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

A büntetőügy: B. I. Kecskemét mellett egy tanyán élt, ahol egyedül nevelte kislányát, a 2010 júniusában született U. K.-t, az ügy sértettjét. Az anya gerincbetegsége miatt rokkantnyugdíjas, amiatt járásában korlátozott. 

2013 őszén B. I. megkérte ismerősét, a vádlottat, hogy segítsen neki a ház körüli teendők elvégzésében, amiért cserében lakást és ellátást biztosít. A vádlott ebbe beleegyezett, a tanyára költözött, itt a ház körüli teendőket igyekezett ellátni, és a sértettel is jó kapcsolatot alakított ki. A házban a vádlottat családtagként kezelték. A vádlott, a sértett és annak édesanyja egy szobában aludtak, a vádlott külön ágyon. 

A kislány 2014-2015-ös tanítási évben óvodába járt Kecskemétre, ahova 2015 januárjáig az édesanyja vitte el. Ekkor az anya a betegsége miatt átmenetileg járóképtelen lett, és a vádlott felajánlotta, hogy a kislányt elviszi az óvodába, ugyanis az intézmény mellett dolgozott közmunkásként. A sértett ez ellen kezdetben tiltakozott, de később belátta, nincs más megoldás arra, hogy eljusson az óvodába. Az utat részben gyalogosan, részben vasúton tették meg. 

2015 februárjában egy délután a vádlott és a sértett az óvodából kettesben indult haza, és a vonatról leszállva és a tanyához vezető földúton a vádlott szexuálisan inzultálta. Ezt 2015 áprilisában egy közeli tanyán is megtette a vádlott. 

2015 húsvétja környékén a kislány elmondta édesanyjának és egyik szomszédjuknak a történteket. Ekkor az anya kérdőre vonta a vádlottat, aki elismerte a bűncselekmény elkövetését. Röviddel ezután a vádlott elköltözött a tanyáról, az anya pedig feljelentést tett a rendőrségen.

Szexuális erőszak, 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetése, folytatólagosan elkövetett zaklatás bűntettében és folytatólagosan elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. szeptember 24-én D. L. vádlottat. Ezért őt a bíróság - halmazati büntetésül - mint többszörös visszaesőt 7 év fegyházra és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kimondta: a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. 

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a szexuális erőszak bűntette alóli felmentés és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A büntetőügy: D. L. vádlott 2010 elejétől a vele élettársi kapcsolatban lévő H. I.-né sértettel a nő által bérelt kiskunhalasi lakásban lakott. Itt velük együtt élt, a sértett nő fia, P. G., ide költözött a sértett lánya is, Cs. Sz. is 2002-ben született Sz. V., a 2003-ban született Sz. A. és a 2005-ben született Cs. P. nevű gyermekeivel. A vádlott 2012 májusában - szabadságvesztés-büntetését letöltve - szintén ide költözött vissza. A vádlott többször vigyázott a gyermekekre, amikor nagyanyjuk, anyjuk és nagybátyjuk dolgozott.

Egy ilyen alkalommal 2014 közepén a vádlott az egyik kislánnyal szemben szexuális erőszakot követett el és megfenyegette a gyerekeket, ha erről szólni mernek, akkor megveri őket. A gyerekek a vádlott 2014 májusában történt elköltözéséig nem is beszéltek a történtekről senkivel.

A vádlott a gyerekeket 2012 májusától 2014 májusáig, gyakran ittas állapotban, rendszeresen megpofozta, rugdosta, megütötte és trágár hangnemben szidalmazta őket. A gyerekek gyakran szem és fültanúi voltak annak, hogy a vádlott anyjukat és nagyanyjukat trágár módon szidalmazta, veszekedett és kiabált velük. 

2014. május 29-én a vádlott részegen hazatérve élettárát, annak lányát ismét trágár hangnemben szidalmazta, élettársát leköpte, megpofozta, őt és a lányát lökdöste, majd megfenyegette őket, hogy megöli az egész családot. A sértettek félelmükben a lakást elhagyták, majd értesítették a rendőrséget. 2014. szeptember 13-án este a vádlott ittas állapotban megjelent a H. Z. által bérelt lakásnál azért, hogy az asszony fogadja vissza. Azzal fenyegetőzött, hogy ha ez nem történik meg, megveri őt, a lányát és a fiát is. A vádlott agresszív viselkedésének ismét a rendőrség vetett véget. 

A vádlott megveréssel és megveretéssel fenyegette meg élettársa fiát is, mert az elrontotta a DVD lejátszóját.

FRISSÍTÉS:

Kecskeméti büntetőügy:

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntetőtanácsa a szexuális erőszak bűntette miatt N. Pál ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. 

A táblabíróság a vádlott cselekményét folytatólagosa elkövetett szexuális erőszak bűntettének (Btk. 197.§ (2) bekezdés) minősítette. Mivel ennek a szakasznak, amely a 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszak nélkül elkövetett szexuális cselekményre rábírásról rendelkezik, a Szegedi Ítélőtábla szerint nincs minősített esete, enyhébb lett a büntetés is. A vádlott büntetését az ítélőtábla 12 év fegyházról 7 évre, a közügyektől eltiltás tartamát pedig 6 évre enyhítette. 

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott súlyos bűncselekményt követett el, de annyira kirívóan súlyosat, mint amilyennek az I. fokú bíróság minősítette. Ezért a 6 év fegyházbüntetés - tekintettel a vádlott bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomására, valamint büntetlen előéletére -  elegendő a büntetési célok megvalósításához.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Kiskunhalasi büntetőügy:

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntetőtanácsa a szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt D. László ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. 

Az ítélőtábla a szabadságvesztés időtartamát 7 évről 10 évre, a közügyektől eltiltás tartamát 7 évről 9 évre súlyosította, egyebekben az I. fokú ítéletet helybenhagyta. 

Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy - tekintetbe véve a számos súlyosító körülményt, és azt, hogy a vádlott többszörösen visszaesőként követte el a bűncselekményeket - az ítélőtábla eltúlzottan enyhének találta az I. fokú ítéletet. Ezért - helyt adva az ügyészi indítványnak - súlyosított a büntetésen. A 10 év fegyházban letöltendő szabadságvesztés büntetés szükséges és elegendő a büntetési célok megvalósulása érdekében - hangzott el az ítélet indoklásakor. 

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!