Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 2. 21:33 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Az ítélőtábla elé kerül Cucu, „gabonás Sanyi bácsi”, Cifi és Edit, a kecskeméti ügyvédnő

Az ítélőtábla elé kerül Cucu, „gabonás Sanyi bácsi”, Cifi és Edit, a kecskeméti ügyvédnő
Szerdán kezdik másodfokon tárgyalni Cucu, valamint a „gabonás Sanyi bácsi\" és még sok ismert kecskeméti vállalkozó adócsalási ügyét a Szegedi Ítélőtáblán. A büntetőügy bonyolultságát jelzi, hogy nem is egy napot tűztek ki a tárgyalásra: szerdán, csütörtökön, valamint a jövő kedden és csütörtökön, továbbá február 18-án, csütörtökön is tárgyalja majd az adócsalási ügyet az Ítélőtábla.

Eredetileg 43 vádlottra mondott ki ítéletet a Gyulai Törvényszék a B. István és társai ellen indított büntetőügyben 2015. február 13-án. Hét vádlott esetében az ítélet az I. fokú tárgyalást követően jogerőre emelkedett, így 36 vádlott, köztük több jogi személy, gazdálkodó szervezet ügyét tárgyalja a fellebbezéseket követően 5 tárgyalási napon a Szegedi Ítélőtábla.

Ez volt a bűncselekmény: 

Az I. fokú ítélet szerint 2007 és 2010 között főként gabona, de egyéb termékek (pl. textília, járműalkatrészek) értékesítése történt meg az ügyben fiktív számlák alapján. A terményt, terméket előállító gazdák és gazdasági társaságok ÁFA nélkül adták el az árut a felvásárlóknak azzal, hogy a termény elhagyja az országot, és másik uniós államban értékesítik majd, miközben tudták, hogy az eladás Magyarországon zajlik le. (A másik uniós országban történő eladás nem ÁFA-köteles.)

Hét vádlott bűnszervezetet hozott létre annak érdekében, hogy az általuk felvásárolt terményt belföldön értékesítsék. Ez meg is történt, az ÁFÁ-t nem vallották be, így két milliárd forintot is meghaladó kárt okoztak a magyar államnak. 

Az ügy I. és II. rendű vádlottja 716 millió, a III. rendű vádlott 530 millió, a IV. rendű 246 milliói, az V. rendű 211 millió, a VI. rendű vádlott 345 millió forint ÁFÁ-t nem fizetett be, míg a többiek kisebb mértékű kárt okoztak. Ennek megfelelően alakultak az I. fokon kiszabott büntetések is. 

Az I. rendű vádlottat (a negyvenhat éves, többszörösen büntetett előéletű B. István Józsefet, alias Cucut) 10 év fegyházra ítélte a Gyulai Törvényszék, míg a II. rendű vádlott (az 58 éves D. Szilvia) 9 év börtön, a III. rendű vádlott (N. Csaba János) 8 év fegyház, a IV (a büntetett előéletű dr. K. Edit, aki korábban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Nyomozóhivatalának ügyésze, majd később ügyvéd lett) és az V. rendű vádlott (a Cofi becenevű V. Gyula) 6-6 év fegyház, a VI. rendű vádlott 7 év fegyház büntetést kapott. A termelők közül a VIII. rendű vádlott (V. László) I. fokú ítélete a legsúlyosabb: 5 év szabadságvesztés, míg a többiek esetében rövidebb tartamú, illetve felfüggesztett szabadságvesztés büntetések és pénzbüntetések születtek, és olyan vádlott is volt, akit csak megrovásban részesített a Gyulai Törvényszék.

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!