Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 2. 21:36 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Kúria: a jogállamiságot veszélyezteti az ítélkezés külső befolyásolása

Kúria: a jogállamiságot veszélyezteti az ítélkezés külső befolyásolása
Az ítélkezés külső befolyásolása veszélyezteti a jogállamiságot, a bíráknak szabadon és részrehajlásmentesen kell dönteniük, elszámoltatásuk folyamatban lévő ügyekben az alaptörvény szellemével ellentétes - figyelmeztet Darák Péter, a Kúria elnöke az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Darák Péter hétfői közleményében leszögezi: \"A Kúria elnökeként meggyőződésem, hogy az eljáró bíró van birtokában azoknak az ismereteknek, melyek a körültekintő döntést megalapozzák. Ezt a társadalomnak tudomásul kell vennie, azonban az erre jogosultak egyet nem értésüket jogorvoslati kérelemben fejezhetik ki. A minden külső befolyástól mentes bírói ítélkezés abszolút alkotmányos védelem alatt áll, ezért az ellentétes elvárást sugalló nyilatkozatok a jogállamiság alapját ássák alá.\"

A Kúria elnöke rámutat arra is, hogy a bírói hatalom nyilvánossága és átláthatósága nem jelenti azt, hogy a bírák, bírósági vezetők egyedi, folyamatban lévő ügyekben elszámoltathatók. Az ilyen szándék ellentétes az alaptörvény szellemével - olvasható a közleményben.

Darák Péter arra is felhívja a figyelmet, hogy a tények ismerete nélküli véleménynyilvánítás nem tartalmazhat elvárásokat a bírósággal szemben. \"Különösen elvárható, hogy ettől más hatalmi ág képviselői tartózkodjanak\" - emeli ki a főbíró.

A bíráknak az eléjük terjesztett ügyekben szabadon, belső meggyőződésük és a tényállás saját maguk által történő értékelése szerint, részrehajlásmentesen, a hatályos törvényi rendelkezéseknek megfelelően kell dönteniük - áll a Kúria elnökének közleményében.

\"Senki ne gondolja, hogy a bírák nem érzik át az emberi katasztrófákat. A bírói döntést azonban nem befolyásolhatják az érzelmek\" - fogalmaz a főbíró.

Kifejti: a bírónak az alkotmányos eljárásrend szerint bizonyított tények alapján, a törvényes vád keretei között, teljes felelősségtudattal kell döntenie, és erről a döntési folyamatról az ítélet indokolásában kell számot adnia. Hiába nyilvános az ügy tárgyalása és az ítélethirdetés, ha a több száz napos tárgyalást, több tucat tanú és szakértő meghallgatását, a többórás ítélethirdetést a nyilvánosság nem tudja figyelemmel kísérni. Miután az ország nyilvánossága, ideértve a többi hatalmi ág képviselőit is a per tárgyalásáról, az ítéletről és annak indokairól csak a média néhány perces tudósításaiból értesül és annak alapján nyilvánít véleményt, az aligha lehet tárgyilagos.

Darák Péter közleményében kitér arra, hogy a közelmúltban egyes bírói döntésekkel szemben közszereplők és a nyilvánosság részéről erős kritika fogalmazódott meg, mert a döntés nem találkozott a társadalom igazságérzetével, ezért látta szükségesnek a közlemény kiadását. Hozzáfűzi: más bíróság előtt folyamatban lévő ügyről nem beszélhet, hiszen azok jogorvoslati eljárásban még a Kúria elé kerülhetnek.

Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy \"az emberek többségét joggal felháborító ítéletek\" miatt a Fidesz vitát kezdeményez az Országgyűlés igazságügyi bizottságában az igazságszolgáltatásról. A fideszes politikus többek között a tíz halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentést és Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes enyhének tartott büntetését említette.

Magyar Bírói Egyesület: a közéleti szereplők tartózkodjanak a nyomásgyakorlástól!

A Magyar Bírói Egyesület hétfőn közleményben szólította fel a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a közélet szereplőit, hogy tartózkodjanak a bíróságok és felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas nyilatkozatoktól.

Az érdekképviseleti szervezet emlékeztetett, hogy a bírósági ítéletek megalapozottságáról, jogszerűségéről a felsőbb bíróság dönthet, az esetleges felülvizsgálati kérelem elbírálására pedig a Kúria jogosult. Emiatt a szervezet tiszteletben tartja a kritizált bírósági döntéseket, és tartózkodik attól, hogy az eljárások jogerős befejezéséig azokról véleményt nyilvánítson.

A bíróságok ítélkező munkájáról alkotott vélemény csak akkor felel meg a hatalommegosztás és a bírói függetlenség alaptörvényi követelményének, ha az tényszerű, tárgyilagos és szakszerű - írták.

Az egyesület - feltehetően Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselőre utalva - azt írta, hogy a kormánypárti politikus nyilatkozata nélkülözi ezeket a kritériumokat. 

Németh Szilárd vasárnap közölte: pártja vitát kezdeményez az Országgyűlés igazságügyi bizottságában az igazságszolgáltatásról a Hagyó-ügyben és a vörösiszap-katasztrófa ügyében született ítéletekkel kapcsolatban.

Emellett a nyilatkozat tartalma önmagában sérti a Magyarország alaptörvényében deklarált bírói függetlenséget, és \"alkalmas arra, hogy nyomást gyakoroljon az igazságszolgáltatásban részt vevő szervekre, így a bíróságokra is\" - fogalmaztak.

A Magyar Bírói Egyesület a bírák reprezentatív érdekképviseleti szerveként a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a közélet szereplőitől is elvárja, hogy tartózkodjanak a felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas vélemény nyilvánításától - közölték.

(MTI)

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!