Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 3. 10:12 | Szerző/forrás: http://hiros.hu/

Egy kislányt helyeztek el a babamentő inkubátorban

Egy kislányt helyeztek el a babamentő inkubátorban
Egy egészséges kislányt hagytak hétfőn délután a Bács-Kiskun Megyei Kórház kihelyezett inkubátorában – tudtuk meg Horváth Attilánétól, a kórház PR menedzserétől. A kislány súlya 3160 gramm, 50 cm hosszú, a kórházban az Ignácz Brigitta nevet kapta.

Horváth Attiláné elmondta február 1-jén pontosan 18 óra 2 perckor szólalt meg a csengő, a kislányt azonnal átvitték az újszülött az osztályra, ahol jelenleg is inkubátorban tartják. Értesítették a gyámhivatalt, amíg nem születik döntés Brigitta sorsáról, addig biztosan a kórházban marad.

Dr. Kelemen Edit, a koraszülött részleg vezető főorvosa elmondta, Brigitta jelenleg kielégítő állapotban van. Már túlesett a koponya illetve a hasi ultrahangon és a mellkasi röntgenen is, mindent rendben találtak nála. Minimálisan le volt hűlve, amikor az inkubátorba helyezték, de nem volt rajta semmi külsérelmi nyom, édesanyja megfelelő módon látta el. A kórházban megkapta a szükséges szakmai ellátást is.

- Most adaptálódik a nagybetűs Életre – mondta Kelemen Edit, miközben megmutatta nekünk a kislányt. Mi is meggyőződhettünk róla, hogy Brigitta nem csak egészséges, de gyönyörű, pufók kisbaba. Békésen szundított, miközben fotóztuk, sőt tanúi lehettünk annak is, amikor egy nővérke megetette. Kiderült, jó étvágya van a pici lánynak, 15 gramm folyékony tápszert eszik életének második napján.

Dr. Tálosi Gyula, a gyermekosztály vezető főorvosa kérdésünkre elmondta, Brigitta még néhány hétig biztosan élvezheti a kórház vendégszeretetét, a szakemberek gondoskodását. Ezután ideiglenes nevelőszülő veszi gondjaiba, innen kerülhet majd örökbefogadó szülőkhöz. Persze megtörténhet az is, hogy eredeti családja is jelentkezik, hogy visszakapja őt. Mivel az édesanyja az inkubátorba helyezésével automatikusan lemondott róla, így csak hosszú jogi procedúra után kerülhetne vissza vér szerinti szüleihez.

- Jelenleg a legjobb helyen van Brigitta – hangsúlyozta Kelemen Edit. – Nem törhetünk pálcát családja felett, biztosan olyan helyzetbe kerültek, hogy nem tudták megtartani a babát. A lényeg az, hogy elhozták hozzánk, mi pedig ígérjük, hogy jó kezekben lesz nálunk, édesanyja helyett is gondoskodunk róla. 

A Nyíri úton, a parkolók szomszédságába, közvetlenül a porta épületében kialakított babamentő helyiségben két inkubátor is található, mindkettő melegen van tartva. Ha valaki belép az első ajtón, még csak fényjelzés tudatja a portással, hogy látogató érkezett. Ez nem ritka eset, van, aki véletlenül vagy kíváncsiságból nyit be a feliratozott ajtón.
Ha azonban a belső ajtó is kinyílik, már csengő jelez a portásnál, aki rögtön értesíti az újszülött részleget. Ha valaki szeretné itt hagyni csecsemőjét, a falra kifüggesztett tájékoztatóból megtudhatja, mit kell tennie. Két retesz elhúzásával kell kinyitni az inkubátort, majd oldalra vagy a hasára kell fektetni a csecsemőt, saját biztonsága érdekében. Ezután egyszerűen rá kell csuknia az ajtót.
A protokoll szerint öt percet hagynak a kismamának, hogy elbúcsúzhasson gyermekétől, és anonim maradhasson, majd elviszik a babát az újszülött osztályra.

 

Brigitta előtt egy baba került az inkubátorba. 2012 január 7-én egy koraszülött kisfiút helyeztek el az akkor még az Izsáki úton lévő babamentőbe. Az 1300 grammos kisfiúra erősen kihűlt, életveszélyes állapotban találtak rá. Őt Szőke Attilának nevezték el, és később visszakerült édesanyjához.

Kövessen minket a Facebookon is!