Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 10. 15:46

Jézus élete kortárs képeken a REÖK-ben

Jézus élete kortárs képeken a REÖK-ben
A legismertebb újszövetségi történeteket festette meg Aknay János, ef Zámbó István és tábori csaba Matula Péter műgyűjtő kérésére. Számos megyeszékhely után most Szegedre is megérkezett az “utazótárlat”.

Csütörtökön nyílika REÖK legújabb kiállítása,a Jézus élete című kortárs tárlat Aknay János, ef Zámbó István és tábori csaba festményeiből. Matula Péterműgyűjtő 2001-ben hazai kortárs festőművészeket kért fel, hogy saját stílusukban örökítsenek meg 21 újtestamentumi történtet. A sorozat első, kiállításra alkalmas anyaga 2012-ben készült el, és azóta számos városban, így Budapesten, Zalaegerszegen, Pécsen, Debrecenben is bemutatták már a gyűjteményt.

 

A REÖK-ben a három festőművész alkotásain keresztül többek közt Jézus megkeresztelését, a Hegyi beszédet, az Utolsó vacsorát, a Golgotán történt eseményeket és Jézus feltámadását láthatjuk. A bibliai narratíva természetesen nem változik a kortárs alkotásokon, a megfogalmazásmód viszont merőben egyedi. “Jézus személye és élete évezredek óta ihletője a művészeknek, történetei megmozgatják a szívet, a lelket és az ecsetet - nyilatkozta Matula Péter azzal kapcsolatban, miért pont ezt a témát ajánlotta fel alkotásra a művészeknek.

 

A Jézus élete kiállítás és annak összesen 71 alkotása február 11. és március 10. között várja a látgatókata palotában. Számtalan kísérőprogram is várja majd az érdeklődőket, többek közt tárlatvezetések péntekenként, múzeumpedagógiai foglalkozások szerdánként és érdekes előadások változatos témákban. Szó kerül például a kereszt ikonográfiájáról, Jézus és a politika vagy Jézus és a nők kapcsolatáról.

 

Szeged után Szolnokra, Egerbe, Gyulára és Hódmezővásárhelyre költözik a tárlat. 

Kövessen minket a Facebookon is!